Státní instituce následují Vítka či PPF a půjčují si v eurech

Euro

Euro Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

České státní instituce se častěji pouštějí do financování v eurech. Jen během dubna například Česká exportní banka prodala dluhopisy za 45 milionů eur. Za letošek už tak banka získala 215 milionů eur, což představuje takřka desetinásobek částky nabrané tímto způsobem za celý loňský rok. Koncem února oprášilo po sedmi letech stejnou myšlenku i ministerstvo financí, které v pilotní várce poslalo na trh bondy za sto milionů eur.

Dluhopisy v cizích měnách byly přitom v posledních letech především doménou velkých tuzemských hráčů z privátní sféry. „Dluhopisové emise jsou standardním zdrojem prostředků, kterými ČEB financuje svůj provoz. Jednotlivé emise přitom neslouží k financování konkrétních projektů. Investory do takových emisí bývají zpravidla velké finanční instituce,“ říká mluvčí České exportní banky Jan Černý.

Lákadlem je sáhnout si na záporný výnos, tedy de facto prémii pro dlužníka za to, že si půjčuje. Zatímco v Česku už v souvislosti s několikerým růstem úrokových sazeb ČNB fenomén záporných úroků zmizel, v eurozóně díky neměnné politice Evropské centrální banky stále přetrvává. Zatímco ministerstvo financí dosáhlo v eurech na záporný roční úrok necelé desetiny procenta, Česká exportní banka vydala bondy s minusovým výnosem ve výši až téměř půl procenta.

„Nižší úrok skrze financování v eurech namísto korun je ovšem v důsledku eliminován relativně vysokými náklady na kurzové zajištění,“ upozorňuje ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Pokud tak investor eurovou emisi kompletně zajistí, dostává se na obdobný výnos jako v případě korunových dluhopisů.

„Roli tak hraje spíše možnost otevřít si dveře u jiného typu investorů,“ dodává Sklenář. V posledních měsících vydávaly dluhopisy v eurech především velké domácí finanční skupiny. Realitní skupina CPI miliardáře Radovana Vítka tak například na podzim prodala zahraničním investorům své bondy za 600 milionů eur, letos v březnu pak získala prodejem bondů 550 milionů eur finanční skupina PPF.

Ani v případě největších finančníků v zemi ale investoři neakceptují za své peníze záporný výnos, ten se v případě obou zmíněných skupin pohyboval od půldruhého procenta výše.