Stavební spoření budou moci nabízet i univerzální banky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Stavební spoření budou moci nabízet také banky, a to za odlišných podmínek než mají nynější spořitelny. Zákon na dnešním zasedání schválila vláda. Systém státní podpory ani její výše by se podle návrhu ministerstva financí změnit neměl. Nyní je maximální podpora dva tisíce korun ročně.

Stavební spořitelny se změnou nesouhlasí, podle nich to povede k omezení jistot klientů a postupně k zániku systému stavebního spoření.

„Respektuji skutečnost, že se to stavebním spořitelnám nelíbí. Na druhou stranu je chci požádat, aby nepoužívali nekorektní argumenty ohledně menší ochrany vkladů,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek po jednání vlády. Vklady u bank i stavebních spořitelen jsou podle něj pojištěny stejně.

Zpřístupnění stavebního spoření i univerzálním bankám odůvodňuje ministerstvo financí v materiálu posílením konkurenčního prostředí a stability systému. Stavební spoření je navíc podle Kalouska finanční produkt, a není tak podle něj jediný racionální důvod, proč by ho měli poskytovat jen stavební spořitelny. Tato změna by měla být účinná od roku 2015.

Novela z dílny MF dále počítá se zavedením účelového využití státního příspěvku ke stavebnímu spoření, lidé by ho mohli použít na bytové účely, úhradu školného nebo na důchod. Tyto změny by měly platit od roku 2014. K těmto návrhům stavební spořitelny výhrady nemají a například spojení spoření s důchodovou reformou nebo školným vítají.

Stavební spořitelny však v úterý vyjádřily s celkovým návrhem MF nesouhlas. „My v žádném případě nevystupujeme proti tomu, aby banky nemohly poskytovat stavební spoření. Základní problém je, že novela zákona stanovuje pro univerzální banky a spořitelny naprosto odlišné podmínky,“ uvedl předseda Asociace Českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Celý systém striktně upravuje zákon. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Stavební spořitelny v letošním 1. čtvrtletí poskytly úvěry za 9,2 miliardy korun, meziročně o dvě procenta více. Počet nově uzavřených smluv spořitelnám naopak meziročně klesl o téměř 108 tisíc na 155 tisíc. Za celý loňský rok zájem o stavební spoření u úvěrů i smluv také klesl. Spořitelny loni poskytly úvěry za 48 miliard korun, což je meziroční pokles o 17,5 procenta. Pokles zájmu zaznamenalo všech pět tuzemských spořitelen. Celkově stavební spořitelny uzavřely loni zhruba 685 tisíc smluv včetně navýšení cílové částky, předloni to bylo přes 906 tisíc.