Světová banka varuje před novou krizí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Foto profimedia.cz

Ekonomický růst může silně zpomalit. Rozvojové země, by se měly připraviit na šoky, které mohou být vážnější než v době krize v roce 2008, uvádí ve své prognóze Světová banka. Ta rovněž snížila odhady růstu rozvojových i rozvinutých zemí a v eurozóně dokonce očekává pokles ekonomiky. Svůj odhad růstu dnes snížilo také Německo - pro letošní rok ho očekává na 0,7 procentech. Původně Berlín odhadoval jedno procento.

V případě rozvojových zemí SB pro letošek zhoršila svoji prognózu ekonomického růstu na 5,4 procenta z dosavadních 6,2 procenta a u rozvinutých zemí na 1,4 procenta z 2,7 procenta.

U 17 zemí eurozóny však SB očekává pokles ekonomiky o 0,3 procenta, doposud její odhad počítal s růstem o 1,8 procenta. Pro USA banka snížila výhled na 2,2 procenta z 2,9 procenta.

Globální růst poškodí hlavně recese v Evropě a zpomalení v Indii, Brazílii a dalších rozvinutých zemích. Podmínky se mohou dále zhoršit, pokud se najdou další evropské země, které nebudou schopné si obstarat peníze na finančních trzích.

„Globální ekonomika vstupuje do nové fáze nejistoty a nebezpečí,“ varoval hlavní ekonom banky Justin Yifu Lin. Považuje rovněž za reálné opakování situace ze září 2008.

Lin varoval, že mnoho vlád je nyní ve slabší pozici než v době globální krize v roce 2008, a bude tak pro ně horší odpovědět na krizi. Dluhy a rozpočtové deficity zemí jsou nyní převážně vyšší. V případě velké krize, nebude žádná země ušetřena a pokles bude pravděpodobně delší a hlubší než ten minulý, dodal.

„Je velmi pravděpodobné, že většina evropských zemí včetně Německa vstoupila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku do recese,“ dodal ředitel pro rozvojové projekty SB Hans Timmer.

Investoři již snížili své investice do rozvojových zemí. Ve druhé polovině loňského roku klesly v meziročním srovnání o 45 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Německo snížilo odhad růstu, hlavně kvůli zahraničnímu obchodu

Německo snížilo odhad letošního růstu ekonomiky o tři desetiny procentního bodu na 0,7 procenta. V příštím roce má však ekonomika oživit a stoupnout o 1,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo hospodářství.

V letošním roce podle ministerstva nepodpoří ekonomický růst Německa zahraniční obchod, který byl doposud hlavním pohonem růstu země. Ministerstvo očekává, že vývoz se letos zvýší o dvě procenta a dovoz o tři procenta. Obchod tak naopak sníží hrubý domácí produkt o 0,3 procenta.

Německo již v říjnu zhoršilo odhad růstu na 2012 z původních 1,8 procenta na jedno procento, napsaly agentury AP a Reuters.

V loňském roce německá ekonomika vzrostla o tři procenta a již druhým rokem za sebou si udržela silný růst. V posledním čtvrtletí loňského roku však HDP již mírně klesl. Německá ekonomika byla v posledních dvou letech motorem růstu celé eurozóny a vzhůru ji táhl zejména vývoz. Na německé ekonomice je závislá i řada českých firem.