Švýcaři prý změnili názor, uvolnili zabavené Tykačovo zlato

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Rasch

Švýcarský soud odmítl žádost o odblokování zlata v hodnotě 27,7 milionů švýcarských franků (asi 626 milionů korun) patřícího společnosti kontrolované českým finančníkem Pavlem Tykačem. Podle Tykačova mluvčího však poté švýcarská federální prokuratura dospěla k závěru, že původ dva roky blokovaných aktiv je legální, a rozhodla se blokaci ukončit. Švýcarské úřady zlato obstavily před dvěma lety.

„Tímto krokem (švýcarská prokuratura) de facto vyloučila jakýkoli podíl Pavla Tykače na trestné činnosti,“ uvedl Tykačův mluvčí Jan Chudomel. „Ani téměř dva roky trvající vyšetřování role Pavla Tykače v případu CS fondů nepotvrdilo jeho podíl na jakýchkoli nelegálních aktivitách,“ dodal.

Podle výnosu tribunálu v Bellinzoně z 5. června existuje podezření, že zlato bylo nakoupeno za peníze pocházející z podezřelých transakcí kolem CS fondů. Soud osoby a firmy označuje písmeny, ale z aktů uvedených ve výnosu vyplývá, že jde o Tykače a CS fondy.

Kauza začala v červenci 2012, kdy se na švýcarský úřad prověřující podezření na praní špinavých peněz obrátila jedna banka v Curychu v souvislosti s aktivy ve výši 46 milionů švýcarských franků na kontě společností patřících Tykačovi. Podezření banky vzbudila klientova snaha převést 880 kilogramů zlata. Banka zároveň upozornila, že Tykač je v ČR vyšetřován.

Z CS fondů zmizelo alespoň 71 milionů marek

Týden po oznámení banky začala švýcarfská federální prokuratura případ vyšetřovat a obstavila všechny zmíněné prostředky. Bylo mezi nimi například 1760 prutů ve zlatě, každý o hmotnosti 500 gramů, celkem v hodnotě 37,3 milionů švýcarských franků. V listopadu téhož roku prokuratura rozhodla, že nechá obstavené zlato v hodnotě 27,7 milionů franků, ostatní zablokovaná aktiva uvolnila. Podle prokuratury je pravděpodobné, že peníze ilegálně získané z CS fondů byly použity na nákup české důlní společnosti, nástupkyně Mostecké uhelné.

Podle soudu bylo z CS fondů v roce 1997 ilegálně vyvedeno 71 milionů německých marek, tedy asi 1,23 miliardy korun. Z této částky Tykačovi údajně připadlo nejméně 20 milionů marek, píše se ve verdiktu. O této částce mluvil v únoru 2012 před českým soudem podnikatel František Bušek, který tehdy prohlásil, že CS fondy tuneloval společně s Tykačem.

Prokuratura vzala za základ částku 20 milionů marek, kterou převedla na švýcarské franky podle kurzu z 11. března 1997. K této částce pak připočetla úroky a došla ke zmíněné částce 27,7 milionů švýcarských franků.

Tykač: zlato je legální

Tykačova společnost se proti obstavení ihned odvolala s tím, že původ prostředků je legální, pochází z dividend dalších společností a nijak nesouvisí s penězi z CS fondů. Stejně tak připomněla, že české soudy loni a letos odmítly obstavit Tykačovi majetek kvůli vyšetřování CS fondů.

Soud v Bellinzoně ale uvedl, že české soudy nerozhodovaly o meritu věci, ale o obstavení Tykačova majetku. Není prý proto možné vyloučit, že tyto prostředky pocházely z předcházející trestné činnosti, uvedl verdikt.

Soud připomíná, že podezřelá aktivita kolem zlata v curyšské bance, která vedla švýcarské úřady k akci, se odehrávala v době, kdy česká prokuratura připravovala obnovení vyšetřování CS fondů. Podle soudu se tato okolnost nezdá bezvýznamná. Krok, na který banka upozornila, mohl ztížit vystopování těchto aktiv, uvádí rozsudek.

Dokud přetrvávají pochyby o legálním původu prostředků, je ve veřejném zájmu, aby zůstaly v rukou justice, uvádí soud. Vyzval nicméně prokuraturu, aby Tykače co nejdřív vyslechla.