Švýcarská banka Rothschildů odkoupí všechny své akcie. Stane se stoprocentní rodinnou firmou

Edmond de Rothschild

Edmond de Rothschild Zdroj: Profimedia

Ariane de Rothschild
Edmond de Rothschild
Jacob Rothschild
Chateau Lafite Rothschild
5
Fotogalerie

Švýcarská bankovní skupina Edmond de Rothschild plánuje skoupit všechny akcie ve volném oběhu, a odejde tak z burzy v Curychu. Podle agentury Bloomberg ji transakce bude stát 897,3 milionu franků (890 milionů dolarů).

Banka, kterou ovládá dynastie Rothschildů s 250 letou historií, tím chce zjednodušit strukturu společnosti a připravit ji na expanzi. Podle britského listu The Guardian se tak stane jedinou švýcarskou bankou, kterou vlastní příslušníci jedné rodiny ze sta procent.

“Demonstrujeme závazek vůči naší bankovní skupině a naši ambici dál růst, organicky i prostřednictvím akvizic,” uvedl Benjamin de Rothschild, kterého citovala Bloomberg. Benjamin de Rothschild stojí v čele švýcarské skupiny. Jeho manželka Ariane de Rothschild, která také působí ve vedení, bude mít krok na starosti.

Dynastii Rothschildů, která pochází z rakouské šlechty, založil frankfurtský finančník Mayer Amschel Rothschild. O jeho synovi Nathanovi se říká, že vydělal jmění, když spekuloval na porážku Napoleona v bitvě u Waterloo 18. června 1815. Levně nakoupil britské vládní dluhopisy, které po vítězství evropských spojenců zmnohonásobily svou cenu.