Švýcarská Helvetia koupí konkurenční Nationale Suisse

Centrála pojišťovny Helvetia

Centrála pojišťovny Helvetia Zdroj: CC-BY-SA-3.0: Wikimedia/Youflavio

Švýcarská pojišťovna Helvetia dnes podala dohodnutou nabídku na převzetí domácího konkurenta Nationale Suisse za 1,4 miliardy švýcarských franků, což je 31,6 miliardy korun. Helvetia, která je ve Švýcarsku třetí největší pojišťovnou podle hrubého pojistného, si touto akvizicí zvýší roční příjmy z pojistného o zhruba třetinu na devět miliard franků.

Helvetia uvedla, že nabídne za každou akcii basilejské pojišťovny 80 franků, což představuje prémii 26 procent k páteční závěrečné ceně na burze. Společnost, která prodává hlavně majetkové a úrazové pojištění, už je v National Suisse druhým největším akcionářem s podílem 18,7 procenta.

Správní rada Nationale Suisse nabídku konkurenta doporučila svým akcionářům přijmout. Dalšími velkými podílníky společnosti jsou pojišťovny Swiss Mobiliar a Baloise.

Nationale Suisse zaměstnává kolem 1900 lidí a má v Evropě a dále v Asii a Latinské Americe 20 dceřiných firem a poboček. Helvetia má asi 5000 zaměstnanců a zaměřuje se zejména na Švýcarsko, Německo, Rakousko, Itálii a Španělsko.