Švýcarské banky plánují propouštění

Švýcarská banka UBS plánuje propustit až pět tisíc zaměstnanců a ušetřit jednu miliardu švýcarských franků (21 miliard korun). Úsporné kroky mají bance pomoci vyrovnat negativní dopad slabých akciových trhů a vývoje směnných kurzů na hospodaření. Konkurenční banka Credit Suisse pak hodlá propustit zhruba tisíc zaměstnanců a ušetřit 800 milionů franků. Píší o tom švýcarské noviny s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

UBS, největší banka ve Švýcarsku, má podle svých internetových stránek ve více než 50 zemích zemí světa zhruba 65 tisíc zaměstnanců. Banku musel v roce 2008 kvůli vysokým ztrátám z rizikových investic zachránit stát. Před krizí měla banka 78 tisíc zaměstnanců.

Švýcarský list Tages-Anzeiger uvedl, že UBS ještě nedokončila detaily úsporného programu a plán musí schválit představenstvo. Oficiální oznámení všech detailů UBS plánuje spolu s výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí 26. července. Banka se odmítla ke zprávě vyjádřit, ale šéf divize správy majetku bohatých klientů Jürg Zeltner minulý týden uvedl, že banka musí kvůli obtížným podmínkám na trhu snížit náklady.

O úsporách v Credit Suisse informoval list Handelszeitung. Podle listu rovněž Credit Suisse oznámí své plány spolu s výsledky hospodaření 28. července. Mluvčí banky se ke zprávě odmítl vyjádřit. Pouze uvedl, že je běžné, že banka pravidelně hodnotí svoji pozici a přizpůsobuje se potřebám svých klientů a podmínkám na trhu.

Fixní mzdy jsou vysoké, švýcarský frank silný

Důvodů k úsporám je podle zdroje hned několik. Patří mezi ně stagnace na akciových trzích a vysoké náklady kvůli silnému švýcarskému franku. V případě UBS je to rovněž nákladná expanze v Asii a vyšší fixní mzdy. Švýcarský frank za posledních šest měsíců několikrát překročil nový rekord vůči dolaru a euru, protože investoři se bojí dluhových problémů v eurozóně a USA a kupují frank jako bezpečnou investici. Několik švýcarských firem již varovalo, že jejich výsledky budou kvůli silnému franku horší, než se čeká, napsala agentura Reuters.

Čistý zisk UBS se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 18 procent na 1,81 miliardy švýcarských franků. Výsledky byly negativně ovlivněny silným kurzem domácí měny.