Trest za krizi: na řadě je Bank of America

Americká vládní agentura pro financování bydlení FHFA se před víkendem dohodla s největší americkou bankou JP Morgan Chase, že z rekordní pokuty 13 miliard dolarů dostane tučný čtyřmiliardový podíl. Nyní má agentura v hledáčku dalšího hříšníka z času krize, Bank of America.

Agentura po finančním ústavu požaduje šest miliard za urovnání občanských žalob. FHFA se snaží získat prostředky, aby kompenzovala vládní pomoc z dob hypoteční krize. Pokuty americké úřady bankám udílejí za prodej podřadných investičních produktů před krizí.

O jednáních mezi FHFA a Bank of America informoval jako první britský deník Financial Times. Podle zdroje agentury Bloomberg je jednání obou stran zatím v běhu a na jeho konci nemusí být dohoda. Naopak JP Morgan Chase se na zaplacení pokuty ve výši 13 miliard dolarů dohodla s řadou amerických úřadů. Konečnou podobu jednání dostala v pátek v noci během telefonního hovoru mezi šéfem JP Morgan Jamiem Dimonem a americkým ministrem spravedlnosti Ericem Holderem. Pokud bude nakonec pokuta posvěcena, půjde o rekordní finanční postih jediné společnosti ze strany amerických úřadů.

Čtyři miliardy dolarů, které má JP Morgan zaplatit agentuře FHFA, se zatím mohou stát největší peněžní kompenzací vyplacenou jedné agentuře. Zbývajících devět miliard – kombinace pěti miliard v hotovosti a čtyř miliard v odpuštění dluhů spotřebitelům – se ještě musí rozdělit mezi americké ministerstvo spravedlnosti a úřad státního návladního státu New York.

FHFA
Agentura pro financování bydlení je vládním úřadem, který dohlíží na hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac. Obě musela v roce 2008 zachraňovat vláda, která do nich dosud napumpovala 187,5 miliardy dolarů. Fannie Mae a Freddie Mac málem zkrachovaly kvůli špatným cenným papírům vázaným na hypotéky, které převzaly od bank.