Trichet vyzval k přísnější regulaci trhu

Jean-Claude Trichet

Jean-Claude Trichet Zdroj: ctk

Globální ekonomika je stále křehká a pro její ochranu je třeba zavést přísnější regulaci nebankovních finančních institucí. Podle deníku Wall Street Journal to na konferenci Rencontres Economiques d'Aix-en-Provence uvedl prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet.

„Posílení odolnosti je zcela zásadní s ohledem na křehkost, kterou vykazuje světová ekonomika,“ řekl Trichet a vyzval ke „skutečnému pokroku ve způsobu, jakým kontrolujeme nebankovní instituce“. Mezi tyto společnosti patří především pojišťovny a hedgeové fondy.

K podobnému kroku ve čtvrtek vyzval šéf Banky pro mezinárodní platby Jaime Caruana, když upozornil na potřebu sledování činnosti „šedého bankovního sektoru“ a zabránit jeho aktivitám, které „mohou podkopat budoucí bankovní regulaci“.

Kromě toho Trichet znovu vyzval státy eurozóny a celé Evropské unie, aby koordinovaly své výdaje z veřejných rozpočtů. Tento návrh, který posílí kontrolu organizace nad jejími členy, je ovšem předmětem sporu mezi Evropskou komisí a Parlamentem.

Šéf ECB dodal, že v budoucnu by si dokázal představit i vznik postu ministra financí eurozóny. „Dovedu si představit vznik pružné konfederace, která by byla velmi odlišná od Spojených států, ale která by měla federálního ministra pro ekonomické záležitosti. To bych jako občan chtěl, není to ovšem záležitostí zítra, ale pozítří,“ dodal Trichet, který v čele ECB na podzim končí.

Trichet dodal, že růst vyspělých světových ekonomik je nedostatečný a spolupráce finančních institucí v Evropě a USA je nezbytná, aby bylo možné zabránit případnému rozšíření další krize. „Znovu bychom oněch 27 procent hrubého domácího produktu, které byly potřeba pro záchranu finančního sektoru a zastavení propadu světové ekonomiky, na obou stranách Atlantiku nenašli,“ uzavřel.