Tučné úroky nad šest procent mohou zůstat. Malé banky potřebují od lidí peníze za každou cenu

Vysoké úročení u menších bank může ještě nějakou dobu vydržet.

Vysoké úročení u menších bank může ještě nějakou dobu vydržet. Zdroj: Tereza Kovandová

Ani další relativně výrazné snížení úrokových sazeb České národní banky ještě nemusí znamenat obdobnou erozi úroků na spořicích účtech, v Česku oblíbených. A to zejména v případě menších bank, jejichž primárním cílem je nasát od veřejnosti co nejvíce vkladů a rozhýbat tak svůj dlouhodobý úvěrový byznys. V některých případech tak může nastat paradox, že spořicí účty ponesou po nějakou dobu větší úrok, než je základní sazba ČNB. V delším horizontu se ale spořicí sazby vrátí pod úroveň úroků centrální banky.

„Některé banky mohou držet úroky i na vyšších úrovních s cílem nabrat více klientských depozit. Zvláště menší banky zápasí o nové klienty, a proto by mohly část marže obětovat,“ soudí ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Právě menší banky v posledních měsících zachovávaly stabilní úročení na vkladových účtech i přes opakované snižování sazeb ČNB.

Příkladem může být Trinity Bank. Ta podle svého středečního oznámení na webu i přes poslední pokles sazeb ČNB dokonce symbolicky zvýšila úročení na spořicím účtu z 6,3 na 6,31 procenta. Snížit sazby neplánuje podle svého vyjádření pro e15 zatím ani nedávno spuštěná Partners Banka.

Centrální banka zatím v posledním kole ve středu snížila základní úrok z 6,25 na 5,75 procenta. Doposud přitom nenastala situace, že by některé z bank úročily vklady vyšší sazbou, než jakou nastaví centrální banka. To se děje právě nyní, kdy řada malých bank nabízí úrok převyšující šest procent. Štědré úroky mohou přitom mít velkou setrvačnost. 

„Nedivil bych se, kdyby menší banky držely úrokové sazby na spořicích účtech těsně pod šesti procenty. Jsou to totiž právě menší banky, které mohou využít obecného konsenzu klesajících sazeb u velkých hráčů,“ soudí i ekonom společnosti XTB Štěpán Hájek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!