Tvorbu sazby Libor bude mít na starosti burza NYSE Euronext

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Burzovní společnost NYSE Euronext se bude starat o agendu související s tvorbou londýnské mezibankovní sazby Libor. Oznámil to dnes nezávislý výbor, který byl jmenován letos v únoru, aby vybral novou firmu, která bude Libor spravovat. Sazba Libor se loni stala centrem globálního skandálu kvůli manipulacím při její tvorbě.

Doposud se o sazbu Libor starala Britská bankovní asociace (BBA), která ji vytvářela denně na základě informací, které obdržela od bank. BBA podle prohlášení přijala doporučení výboru, aby se o sazbu nově starala Nyse Euronext, napsala agentura Reuters.

NYSE Euronext podle výboru nyní zřídí novou dceřinou společnost, která získá povolení k tvorbě sazby od britských finančních úřadů. Předání veškeré agendy má být dokončena na začátku příštího roku.

Reformu tvorby sazby vyvolal nedávný skandál, který ukázal, že banky předkládaly nepravdivé údaje, ze kterých se vychází při tvorbě sazby, aby získaly výhody na trhu. Britská vláda proto jmenovala nezávislý výbor, aby určil, jakým způsobem Libor reformovat.

Libor je průměrná úroková sazba, za níž jsou si banky navzájem ochotny půjčovat na londýnském mezibankovním trhu. Používá se jako měřítko velkého množství finančních transakcí ve světě v hodnotě stovek bilionů dolarů od kreditních karet přes hypotéky po složité deriváty. Nepřímo tak ovlivňuje náklady na hypotéky, studentské a spotřebitelské úvěry. Malá změna sazby může mít velký dopad na výši účtovaných úrokových sazeb.