UniCredit: Lidé i banky v regionu bohatnou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Bohatství v Evropě
2
Fotogalerie

Banky byly loni ziskové v regionu celé střední a východní Evropy, uvedl Carlo Vivaldi, šéf divize pro tento region bankovní skupiny UniCredit. Dodal, že to bylo již podruhé v řadě. Růst finančního sektoru byl a nadále podle něj bude tažen především dobrou výkonností ekonomiky, zlepšováním situace v nesplácených úvěrech a příležitostmi, které přináší příliv peněz z evropských fondů.

Co se týče potenciálu pro bankovní služby, italský ústav vidí prostor ve zvyšování finančního bohatství postkomunistického bloku. “Bohatství rodin v regionu se od roku 2006 skoro zdvojnásobilo, konvergence ale stále probíhá,” uvedl Vivaldi.

Dle údajů banky činilo jmění domácností v regionu 403 miliard eur v roce 2006, loni to bylo zhruba 790 miliard eur. Ovšem - jen italské, německé a rakouské domácnosti držely loni majetek zhruba desetkrát vyšší.

Rozdíl mezi západními domácnostmi a postkomunistickými je patrný také ve složení aktiv, ve kterých lidé uchovávají bohatství. Zatímco rodiny z východních zemí drží tři čtvrtiny majetku v penězích a jen zbytek v cenných papírech, na Západě to je jen 36 procent v hotovosti.

Česko se od východních kolegů příliš neliší - v tuzemsku mají rodiny 67 procent finančního majetku v penězích. Podle Vivaldiho tedy banky mají na trhu prostor co se týče vývoje a prodeje sofistikovanějších produktů. 

Ekonomika v regionu střední a východní Evropy loni podle odhadů UniCredit rostla. Pro Česko banka odhaduje pro rok 2017 růst HDP ve výši 4,5 procenta. To by měl být druhý nejrychlejší růst od roku 2010. V tomto období byl nejúspěšnější rok 2015, kdy se v Česku zvýšil výkon ekonomiky o 5,4 procenta. V příštím a následujícím roce by tuzemský HDP měl růst průměrným tempem 3,2 procenta.

Bankovní služby se nevyvíjí ve všech zemích stejně. V Česku podle předpokladů nového výhledu UniCredit Bank růst úvěrů mírně ochladne,  a to z více než šesti procent loni na 4,8 procenta, podobně jako v Rumunsku a Turecku. Naopak zrychlení úvěrové aktivity  čeká banka v Maďarsku, Slovinsku a Srbsku.

Jaké bohatství mají Češi a ostatní Evropané

Bohatství v EvropěBohatství v Evropě|UniCredit

Čistý finanční majetek domácností vyjádřený podílem na HDP, data za rok 2017 (hotovost, akcie a cenné papíry, podílové a penzijní fondy, pojistné rezervy minus závazky v podobě úvěrů a leasingu) 

Podíl rizikových úvěrů v převážně postkomunistickém regionu meziročně loni do září klesl z původních 10,3 procenta na 8,9 procenta. V Česku je podíl nesplácených úvěrů mnohem nižší než průměr regionu, loni byl 3,9 procenta.

Skupina Unicredit má pobočky v 11 zemích regionu střední a východní Evropy, loni do září celkem rozpůjčovala 60 miiliard eur.