UniCredit projevila zájem o fúzi s Commerzbank

Commerzbank Tower

Commerzbank Tower Zdroj: Commerzbank

Commerzbank Tower
Unicredit Bank
Centrála italské bankovní skupiny Unicredit
Reklama na UniCredit Bank
5
Fotogalerie

Italská banka UniCredit nedávno dala německé vládě najevo zájem o spojení s německým konkurentem Commerzbank. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. 

Fúze by podle zdrojů mohla přijít poté, co UniCredit během příštích dvou let dokončí svou restrukturalizaci. Spojení firem UniCredit a Commerzbank by se podle agentury Reuters mohlo stát jednou z největších mezinárodních fúzí v Evropě. Obě banky působí rovněž na českém trhu.

Commerzbank se v době finanční krize dostala do problémů a v roce 2009 ji musela zachránit německá vláda, která nyní v bance vlastní patnáctiprocentní podíl. "UniCredit je v kontaktu s německým ministerstvem financí," uvedl jeden ze zdrojů. Dodal, že zatímco vláda je otevřená dohodě, Commerzbank neprojevila žádný zájem.

Mluvčí ministerstva se odmítl vyjádřit k tomu, zda někdo o vládní podíl v Commerzbank projevil zájem. "Vždycky jsme říkali, že vláda nehodlá držet svůj podíl navždy," upozornil nicméně.

K informacím agentury Reuters se odmítly vyjádřit rovněž firmy UniCredit a Commerzbank. Mluvčí společnosti UniCredit pouze uvedl, že banka se nyní soustředí na svou restrukturalizaci. Podle jednoho ze zdrojů daly německé vládě najevo zájem o Commerzbank i další podniky.

UniCredit je největší bankou v Itálii a výrazně se angažuje v zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky. Na českém trhu začala působit v listopadu 2007, její tuzemská pobočka vznikla spojením finančního ústavu HVB Bank a Živnostenské banky.

Commerzbank je druhým největším finančním ústavem v Německu. Od roku 1992 působí i na českém trhu, kde se zaměřuje hlavně na velké a střední podniky. V roce 2007 zahájila v České republice provoz její nízkonákladová pobočka mBank.