Amundi koupila od Unicreditu skupinu Pioneer Investments, utratila přes 90 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

UniCredit Bank
Eurobankovky
UniCredit Bank
4
Fotogalerie

Společnost Amundi, která je v Česku jediným akcionářem Investiční kapitálové společnosti KB (IKS KB), koupila od italské banky Unicredit skupinu Pioneer Investments za 3,55 miliardy eur (92,6 miliardy korun). Akvizice byla dokončena v minulých dnech.

"V tuto chvíli se pro klienty IKS KB a Pioneer Investments nic nemění. Bezprostředně po akvizici nedojde ani ke změně názvů produktů, ani jednotlivých fondů. Začneme porovnáním nabídky všech produktů. Naším cílem bude identifikovat možný překryv v nabídce a příležitosti k její racionalizaci, aby to bylo výhodné pro klienty," řekl Jan Chlumský z IKS KB.

Do budoucna je podle něj cílem nabídku produktů v jednotlivých distribučních sítích postupně rozšiřovat.

IKS KB patří mezi tři hlavní zprostředkovatele podílových fondů v Česku. Hlavním distribučním partnerem IKS KB je Komerční banka. Prostřednictvím pobočkové sítě KB a internetového bankovnictví se uskutečňuje 95 procent obchodní produkce IKS KB. Dříve ji vlastnila francouzská Société Générale Asset Management. Založena byla v roce 1991 jako stoprocentní dceřiná společnost Komerční banky.

Pioneer Investments je celosvětovou investiční skupinou. Společnosti Pioneer Investments v ČR koncem března 2017 spravovaly celkem více než 32 miliard Kč a do jejich produktů investovalo přes 149 tisíc klientů.

Hlavním akcionářem Amundi je skupina Crédit Agricole S.A., která v ní drží 70 procent. Zbylá část akcií Amundi je volně obchodovatelná nebo je držena minoritními akcionáři. Amundi je největším správcem investic v Evropě. Po spojení s Pioneer Investments spravuje pro klienty aktiva více než 1,3 bilionu eur (33,9 bilionu korun) a působí ve 37 zemích.