Unileasing hlásí rekordní rok. Rostl mu objem obchodů i zisk

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Klatovská firma Unileasing loni uzavřela rekordní objem leasingových i úvěrových obchodů ve výši 2,2 miliardy korun. Meziročně vzrostl o 8,4 procenta. Firmě také meziročně mírně stoupl čistý zisk, a to o jedno procento na 106 milionů. Vlastní jmění firmy poprvé za 27 let její existence přesáhlo miliardu. Řekl to místopředseda představenstva Unileasingu Pavel Nový. Unileasing patří mezi největší ryze české leasingové firmy. Získal i novou licenci České národní banky na spotřebitelské úvěry. Lídři českého trhu finančního leasingu jsou ovládáni zahraničními bankovními domy a finančními skupinami.

"Za poslední tři roky se nám podařilo dosáhnout prakticky stejný čistý zisk, což je jasný doklad naší stability a efektivity. Dosažený vlastní kapitál pak pro nás znamená kredit vysoké důvěryhodnosti pro všechny obchodní i finanční partnery," řekl Nový.

Na rekordním objemu financování se loni nejvíce podílela dopravní technika - tedy osobní a dodávkové automobily, autobusy, nákladní vozy a tahače, která teď dohromady tvoří zhruba 60 procent celého portfolia firmy. "Největší podíl financování, 45 procent, loni připadl na osobní a dodávkové automobily," uvedl Nový. Další část portfolia tvořily s 19 procenty stroje a technologie, tedy tradiční strojní vybavení, ale také lyžařské vleky a rolby, dále mobilní technika se 14 procenty, v níž jsou zahrnuty lokomotivy, vagony, bagry, letadla, lodě a lesnické a zemědělské stroje. Podíl nemovitostí činil osm procent.

Unileasing loni uzavřel 2970 nových smluv. Z objemu financování 2,2 miliardy tvořil finanční leasing 45 procent, operativní leasing 17 procent, podnikatelské úvěry 37 procent a spotřebitelské úvěry jedno procento.

V pondělí 21. května obdržela společnost novou licenci ČNB právě na poskytování spotřebitelských úvěrů, které dosud mohla poskytovat v takzvaném přechodném období. Licenční řízení trvalo déle než rok. "Unileasing se tak čerstvě zařadila mezi 67 finančních institucí v ČR, které jsou aktuálně oprávněny poskytovat úvěrové financování spotřebitelům v novém režimu na základě licence vydávané ČNB," dodal Nový.

Unileasing s 18 pobočkami v Česku financuje ze zhruba 80 procent firmy. Za posledních deset let uzavřel přes 17 tisíc smluv a hodnota financovaných předmětů přesáhla 18 miliard korun.