USA a Deutsche Bank se blíží urovnání sporu, jednají o pokutě 5,4 miliardy dolarů

Deutsche Bank

Deutsche Bank Zdroj: ČTK/AP/Michael Probst

Potřebujeme kapitál. Generální ředitel Deutsche Bank JosefAckermann chce prodejem akcií získat kapitál ke zvýšenípodílu v Deutsche Postbank.
Policisté ve frankfurtském sídle Deutsche Bank
Deutsche Bank
Josef Ackermann, šéf Deutsche Bank
Josef Ackermann, Deutsche Bank
12
Fotogalerie

Americké ministerstvo spravedlnosti jedná s německou Deutsche Bank v případu prodeje hypotečních cenných papírů z minulého desetiletí o pokutě v částce 5,4 miliardy dolarů (130 miliard korun). Agentuře AFP to dnes oznámil informovaný zdroj, podle něhož se obě strany blíží urovnání sporu. Byla by to podstatně nižší částka, než Washington ještě nedávno požadoval. Akcie banky na zprávu reagovaly silným růstem.

Zdroj uvedl, že dohoda bude zřejmě oznámena během několika dní a konečná částka může být mírně odlišná. Žádná z obou stran to agentuře Reuters nekomentovala.

V polovině září se objevily informace, že Američani po největší německé bance požadují za urovnání případu až 14 miliard dolarů. Suma, která se blíží tržní hodnotě banky, rozvířila obavy investorů o budoucí zdraví Deutsche Bank a rostoucí strach na trhu srážel tento týden akcie banky na rekordní minima.

VÍCE O KAUZE DEUTSCHE BANK ČTĚTE ZDE

Začaly se objevovat dohady, že požadavek Washingtonu by mohl vyvolat v Evropě vážnou finanční krizi, podobnou té z konce minulého desetiletí, která zasáhla celý svět.

Americká vláda nabízí Deutsche Bank urovnat za miliardy dolarů obvinění z údajně nekalých praktik na trhu hypotečních cenných papírů v polovině minulého desetiletí. Sumy v řádu miliard dolarů Washington takto získal už od některých velkých amerických bank. Deutsche Bank částku 14 miliard dolarů zaplatit odmítla a s vládou dál jedná.

Od zprávy o požadavku vysokého vyrovnání v USA v polovině září spadla tržní hodnota Deutsche Bank zhruba o čtvrtinu. Od počátku roku její akcie ztrácejí asi 55 procent.

Ve čtvrtek se objevily zprávy, že některé hedgeové fondy ruší s Deutsche Bank obchody, protože banka pro ně začala být rizikovou protistranou. Akcie banky na to dnes reagovaly propadem až pod deset eur, odpoledne ale začaly zpevňovat díky ujištění šéfa banky o dobré finanční situaci podniku. Následně akcie prudce vzrostly po zprávách, že Spojené státy po bance požadují mnohem nižší částku.

Akcie banky na frankfurtské burze uzavřely dnešní obchodování vzestupem o více než šest procent. Cenné papíry Deutsche Bank obchodované v New Yorku vykazovaly nárůst až o 14 procent, protože musely mazat ztráty ze čtvrtečního večera.

Německá vláda dala najevo, že s finanční pomocí bance nepočítá. Deutsche Bank je vysoce vystavena rizikovým investicím, zvláště na trzích s deriváty, a má významné obchodní vztahy se všemi velkými globálními finančními společnostmi. Mezinárodní měnový fond (MMF) ji letos označil za větší potenciální zdroj rizika pro světový finanční systém než ostatní globální banky.

Vývoj akci banky za poslední 2 roky:

Profil Deutsche Bank:

- Deutsche Bank je největší německou bankou, druhou největší bankou podle aktiv v eurozóně a pátou největší investiční bankou světa (donedávna jí patřilo třetí místo, její sestup o dvě příčky je odrazem strategie utlumování rizikovějších aktivit v poslední době; Deutsche Bank v posledních čtvrtletích odepisuje aktiva v hodnotě miliard eur a má kvůli tomu vysoké ztráty).

- Deutsche Bank byla založena jako specializovaná banka na podporu zahraničního obchodu, postupně se z ní ale stala univerzální komerční banka světového významu. Její historie sahá do roku 1870, kdy získala pruskou vládní koncesi na bankovní služby.

- Banka zpočátku sídlila v Berlíně a první domácí pobočky otevřela krátce po svém založení v Brémách a Hamburku. Následně začala pronikat do světa; významnými projekty, na kterých se ve svých počátcích podílela, byla například výstavba železnic ve Spojených státech nebo v Iráku. Po první světové válce se také například podílela na spojení firem Daimler a Benz. V roce 1929 banka fúzovala se svým největším konkurentem Disconto-Gesellschaft.

- Pověst banky pošramotila druhá světová válka. Ze svých funkcí museli odejít tři členové správní rady, kteří byli židovského původu, a banka se podílela na arizaci židovského majetku. V roce 1999 také firma zveřejnila archivní dokumenty, z nichž vyplynulo, že její polská odbočka zajišťovala finanční prostředky k vybudování koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Banka se také podílela na odškodňování nuceně nasazených za druhé světové války a obětí holokaustu.

- Po válce bance hrozil zánik a byla rozdělena do deseti institucí. Ty se poté spojily do tří subjektů, ze kterých vzešla v roce 1957 "nová" Deutsche Bank se sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem. V 80. a 90. letech banka ještě více posílila svůj vliv několika klíčovými akvizicemi, na první stránky novin se dostala hlavně v roce 1999, kdy se po fúzi (za 10,1 miliardy dolarů) s americkým Bankers Trust stala největší bankou na světě. O dva roky později vstoupila na newyorskou burzu NYSE.

- V roce 1993 otevřela Deutsche Bank v Praze svou první pobočku v zemích bývalého "východního bloku". Zřízení pobočky předcházela tříletá činnost reprezentace banky v Praze.

- Deutsche Bank je jednou z řady finančních institucí, které americké úřady vyšetřují kvůli praktikám před vypuknutím světové finanční krize. Podle dřívějších informací americké ministerstvo spravedlnosti požaduje po Deutsche Bank 14 miliard dolarů (337 miliard Kč) kvůli nekalým praktikám na trhu hypotečních cenných papírů před finanční krizí. Analytici americké investiční banky Goldman Sachs odhadli, že spor o hypotéky v USA přijde Deutsche Bank na 2,8 miliardy až 8,1 miliardy dolarů (67,5 miliardy až 195,1 miliardy Kč). Podle dnešní informace agentury AFP americké ministerstvo spravedlnosti jedná s Deutsche Bank o pokutě v částce 5,4 miliardy dolarů (130 miliard Kč).

- Loni v dubnu oznámily americké úřady, že Deutsche Bank zaplatí úřadům v USA a Británii rekordních 2,5 miliardy dolarů (téměř 64 miliard Kč) za urovnání obvinění z manipulace s klíčovými úrokovými sazbami. Deutsche Bank v rámci dohody o urovnání přiznala, že její zaměstnanci manipulovali s klíčovou londýnskou úrokovou sazbou LIBOR a jejími obdobami EURIBOR a TIBOR.

- Loni v dubnu Deutsche Bank zveřejnila restrukturalizační plán pro příštích pět let, podle kterého by měla zrušit více než čtvrtinu poboček, opustit zhruba desetinu zemí, ve kterých nyní působí, a omezit svá aktiva v investičním bankovnictví. Nedávno například prodala za 935 milionů liber (29,3 miliardy Kč) svoji britskou pojišťovací divizi Abbey Life.

- Letos už banka ztratila zhruba polovinu své tržní hodnoty. V polovině září, před prudkým propadem ceny akcií, se pohybovala kolem 18 miliard USD (asi 436 miliard korun), nyní je výrazně nižší.

- Loni měla Deutsche Bank celková aktiva ve výši 1,63 bilionu eur (přes 44 bilionů korun) a vlastní kapitál 62,7 miliardy eur (asi 1694 miliard korun). Čistý zisk Deutsche Bank se letos ve druhém čtvrtletí propadl o 98 procent na 20 milionů eur (540,5 milionů Kč). Celkové výnosy bance ve čtvrtletí meziročně klesly zhruba o 20 procent na 7,39 miliardy eur (200 miliard Kč).