Úvěrové firmy: Lidé si před Vánoci půjčují více, než loni

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Lidé si letos před Vánocemi půjčují více peněz než loni. Vyplývá to z ankety mezi tuzemskými úvěrovými společnostmi. Půjčují si hlavně na nezbytné a nečekané výdaje, menší část na dárky. Pod stromeček Češi kupují stejně jako loni především takzvané chytré televize, telefony a tablety. Letos by se hitem mohly stát lacinější drony s kamerou.

„Od října zatím evidujeme nárůst objemu půjček proti zbytku roku zhruba o čtvrtinu. A to před sebou máme ještě polovinu listopadu a prosinec, kdy očekáváme další růst,“ uvedl marketingový ředitel úvěrové společnosti Profi Credit Ondřej Lokvenc. Průměrná vánoční půjčka je podle Profi Creditu 7869 korun, což je o 500 více než loni. Většina žadatelů o úvěr (78 procent) si na dárky půjčí více než 5000 korun.

Průměrná půjčka u největšího nebankovního poskytovatele hotovostních úvěrů Provident Financial stoupla během posledního roku o pětinu na 18 tisíc korun. O loňských Vánocích to bylo 15 tisíc korun. „Díky hospodářskému růstu mají lidé nyní víc peněz a mohou si proto dovolit i vyšší splátky. Zároveň mají větší důvěru v budoucnost ekonomiky a nebojí se půjčit si větší částku peněz, protože ví, že ji budou schopni vrátit,“ řekl manažer zákaznického výzkumu firmy Josef Macák.

Nejen na dárky

Pokud už se lidé před Vánoci rozhodnou pro půjčku, není to podle něj jenom na dárky. Část peněz zpravidla investují do zvelebení domácnosti či pokrytí nečekaných a nezbytných výdajů, dárky přicházejí na řadu potom. Lidé za ně plánují utratit 5000 korun. „Lidé sice plánují nakoupit za pět tisíc. Ale ve skutečnosti podlehnou nákupnímu nadšení a reálná útrata tak bude mnohem vyšší. Letos předpokládáme, že za vánoční dárky lidé dají přes 7000 korun,“ podotkl Macák.

„Zájem o půjčky začíná být znát již nyní. Mluvíme o desetinovém růstu proti běžnému měsíci, ale očekáváme, že zájem vzroste o dalších deset až 12 procent do půlky prosince,“ uvedl obchodní ředitel Fair Creditu Tomáš Konvička. Největším hitem letošních Vánoc bude opět elektronika a oblečení. Z elektroniky si Češi nejvíce dají pod stromeček tablety a mobilní telefony. Bude se tak opakovat trend z minulého roku, poznamenal.

Zájem o půjčky začíná být znát již nyní

Podle Lokvence půjdou letos nejvíc na odbyt chytré televize a smartphony, vládnout ale budou opět hračky. Na prvním místě zájmu lidí jsou hračky a vybavení pro děti (44 procent), následují oblečení (21 procent) a elektronika (deeset procent). Hitem letošních Vánoc v Česku byl podle Macáka mohly být lacinější varianty dronů s kamerou. „Zaznamenali jsme, že se o nich lidé zmínili, což dosud nikdy nebylo. Jejich ceny navíc hodně klesly, může si je proto pořídit skoro každý. A lidé si chtějí natočit svůj dům z výšky, aby měli památku,“ řekl.

V dalších zemích, kde Provident působí, dárky budou odrážet kulturu a tradici obyvatel. Třeba v Británii očekává zájem o hračky a stavebnice s motivy Star Wars, které jdou v prosinci do kin. Také tam prý letí cokoliv s logem Apple ve znaku.

Půjčku má každý druhý Čech