V britském finančním sektoru je nervozita, čeká se propouštění

Barclays

Barclays

Nálada v britském finančním sektoru není dobrá, v tomto odvětví se dá očekávat propouštění. Vyplývá to z průzkumu Sdružení britského průmyslu (CBI) a poradenské firmy PricewaterhouseCoopers (PwC). Už v prvním pololetí začaly hromadně propouštět banky HSBC a Barclays, druhá jmenovaná hodlá do konce roku propustit 1400 respektive 1600 lidí, letos dohromady tedy asi tři tisíce.

Britský finanční sektor podle průzkumu rostl ve třetím čtvrtletí nejpomaleji za více než rok a i v dalších dvou čtvrtletích se očekává útlum růstu. Havní ekonomický poradce CBI Ian McCafferty odhaduje, že Finanční společnosti v Británii propustí v posledním čtvrtletí ještě asi osm tisíc lidí. McCafferty také řekl, že pokles nálady kopíruje krátkodobé faktory, hlavně pak současnou nejistotu na finančních trzích. Ve finančním sektoru pracuje ve Velké Británii asi 900 tisíc lidí.

Příznakem ekonomického šera ve velké Británii je také pokles spotřebitelské důvěry a opatrnost na trhu s hypotečními úvěry. Slabý globální výhled a pokračující krize eurozóny neslibují oživení trhu s bydlením. „Výhledy hypotečního trhu nejsou dobré, protože většina lidí se nechce zadlužit, když mají chabé pracovní vyhlídky,“ řekl pro Wall Street Journal Shehan Mohammed, expert z Výzkumného centra pro ekonomiku a obchod.

I přes nízkou úroveň obchodních a hypotečních úvěrů v posledních měsících se ale zdá, že pětice největších britských bank britské naplní své úvěrové cíle ve výši 190 miliard liber pro malé a střední podniky a hypotéky.

Ve Velké Británii se masové propouštění netýká pouze finančního sektoru, například britský zbrojařský gigant British Aerospace (BAE) minulý týden oznámil propuštění asi tří tisícovek lidí, protože snižování výdajů na obranu zasáhlo poptávku po stíhacích letadlech. V minulých dvou letech už BAE propustila ze svých závodů po celém světě asi 15 tisíc zaměstnanců. Společnost zaměstnává kolem 100 tisíc lidí.