V Česku jezdí 130 tisíc nepojištěných aut

Autonehoda

Autonehoda Zdroj: Mlada fronta E15

ilustrační foto
autonehoda, ilustrační foto
3
Fotogalerie

V prvním pololetí 2017 v Česku přibylo 136 tisíc vozidel se sjednaným povinným pojištěním odpovědnosti z provozu vozidla. Celkem tak má takzvané povinné ručení v tuzemsku 7,73 milionu vozidel všech kategorií, vyplývá z dat České kanceláře pojistitelů. Nepojištěných vozidel je podle jejích odhadů zhruba 130 tisíc. Registrovaných vozidel bylo podle statistiky Centrálního registru vozidel přes 8,5 milionu.

Největší růst počtu smluv letos zaznamenaly pojišťovny Direct (39 tisíc), Kooperativa (29 tisíc) a Česká podnikatelská pojišťovna (27 tisíc).

Povinné ručení je pro pojišťovny ztrátové, náklady na ně loni o dvě miliardy korun převyšovaly vybrané pojistné. Průměrné pojistné na vozidlo stagnovalo na úrovni 2800 korun. Ztrátové byly pro pojišťovny přes zdražení stále zejména pojistky tahačů návěsů a mladých řidičů.

Tip: U které pojišťovny uzavřít nejvýhodnější povinné ručení? Naše kalkulačka vám to spočítá.

Motoristé zřejmě budou muset opět platit České kanceláři pojistitelů za nepojištěná vozidla. Obnovu příspěvku před dvěma týdny schválila Sněmovna. Předloha, jež také zpřesní povinnost mít pojištěný automobil, nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Současný zákon uvádí, že vozidlo může na veřejných pozemních komunikacích provozovat pouze ten, kdo má sjednané pojištění. Navrhovatelé chtějí povinnost rozšířit tak, aby pojištění muselo mít každé auto v registru, s výjimkou aut zapsaných jako vyřazená, vyvezená, zaniklá nebo odcizená.

Povinné ručení poskytuje třináct pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií. Srovnání jednotlivých produktů pojišťoven je tak obtížné.