Zranil jsi, zaplať. Pojišťovny více půjdou po vinících úrazů

Zdravotnictví, operace

Zdravotnictví, operace Zdroj: 7 Brno

Krajská nemocnice Pardubice.
Zlomenina, ilustrační foto.
3
Fotogalerie

Zdravotní pojišťovny chtějí důkladněji vymáhat náklady na zdravotní péči po rvačkách a nehodách. Nově se dluh „neztratí“ při změně pojišťovny.

Loni vymáhaly zdravotní pojišťovny zhruba 600 milionů korun po vinících dopravních nehod, firmách, které způsobily pracovní úraz a rváčích, kteří někoho zranili. Mohlo by to ale být ještě víc. Viníci musí zdravotní pojišťovně nahradit částky za léčení obětí.  V pravidlech pro vymáhání jsou ale díry, kterými zdravotnímu pojištění unikají miliony korun.

Jednu z nich má zacelit návrh, který po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví předkládá poslanec ČSSD Jiří Běhounek. Řeší problém, že viníci dnes placení unikají, když oběť změní během léčby zdravotní pojišťovnu. Přitom případy, kdy se po zranění léčí pacient chronicky nebo dokonce doživotně, patří k těm nejdražším.

„Současná právní úprava neumožňuje zdravotním pojišťovnám předat si v případě přechodu pojištěnců k jiné zdravotní pojišťovně informace o neuzavřených a trvajících případech,“ uvádí se v Běhounkově návrhu. „Tento stav vede k prokazatelnému úniku zdrojů ze systému veřejného zdravotního pojištění.“

Změnu chce vetknout do novely zákona o zdravotním pojištění, kterou poslanci mají příští úterý projednat ve druhém čtení, a podle informací deníku E15 má velkou šanci na schválení.

Překážek vybírání peněz od viníků je ale více. Zdravotní pojišťovny se pokusí další změny prosadit v příštím volebním období.

Aby pojišťovny mohly náklady na péči vymáhat, musí se o těch případech nejdříve dozvědět. Povinnost informovat je o takových případech mají zdravotnická zařízení, policie, státní zástupci a soudy. Ne však úřady, které řeší přestupky, jako jsou například potyčky.

To by zdravotní pojišťovny chtěly změnit. „Týká se to stovek nebo tisíců případů, u kterých by mohlo být vymáhání rychlejší a efektivnější,“ vysvětluje Martin Balada, výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven. Nápad chtěl ve sněmovně prosadit poslanec TOP 09, exministr Leoš Heger. „Vneslo by to do vymáhání náhrad pořádek,“ míní Heger. Nenašel ale prozatím širší podporu.

Nehody, rvačky, pracovní úrazy
Podle údajů mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřicha Tichého se nejčastější případy vymáhání nákladů na léčbu po vinících týkají dopravních nehod, kde jde platba obvykle z povinného ručení. Časté jsou pracovní úrazy zaviněné zaměstnavatelem. „Úrazy s dlouhodobým léčením a tudíž vysokými náhradami vznikají i ze vzájemných fyzických potyček osob pod vlivem alkoholu, z napadení psem nebo v případech zanedbání potřebného dohledu nad malými dětmi,“ uvádí Tichý.