V Česku vznikl první investiční fond zaměřený na umělecká díla

Detail obrazu Utěšitel

Detail obrazu Utěšitel Zdroj: archiv E15

V Česku vznikl první investiční fond zaměřený na umělecká díla. Fond kvalifikovaných investorů Proarte získal povolení k činnosti od ČNB v letos v červnu, před několika dny byl zapsán do obchodního rejstříku a nyní zahajuje svou činnost. Informovala o tom investiční společnost Avant, která fond spravuje.

Na investice do uměleckých děl, především obrazů má fond k dispozici desítky milionů korun. IS Avant angažovala odborníky na oblast umění, kteří přijali místa v představenstvu. Jde o Marii Klimešovou z Ústavu pro dějiny umění Univerzity Karlovy a vydavatele knih o českých i světových výtvarnících a pořadatele výstav o výtvarném umění Martina Součka.

„Je to skutečně je první takový fond registrovaný v ČR,“ řekl analytik společnosti Partners Aleš Tůma. Jde o fond kvalifikovaných investorů, který podle zákona nesmí být nabízen široké veřejnosti, takže nepůjde o masovou záležitost. Ale mezi movitými lidmi, kteří hledají alternativy k tradičním formám investování, si zájemce může najít, podotkl.

Analytik Broker Consulting Jan Šimek míní, že jde o okrajovou záležitost, která se bude týkat jen několika málo jedinců. Investoři do umění se rekrutují především z řad mecenášů a milovníků umění, pro které zisk není na prvním místě, ale těší se ze samotného umění a nakupují je do soukromých sbírek.

Bezpečné investice

„Naši klienti hledali především bezpečnou investici v neklidných dobách. Zároveň chtěli investovat do věcí, které mají rádi a kterým rozumí,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Avant Pavel Doležal. U řady uměleckých děl se podle něj očekává vysoké zhodnocení do pěti let, u jiných, zejména již trhem vysoko hodnocených děl, půjde o jednotky procent. „Naším záměrem je dosáhnout růstu hodnoty celého portfolia v pětiletém horizontu o více než osm procent ročně,“ dodal.

Avant, který v Česku spravuje 21 fondů v celkové hodnotě 6,5 miliardy Kč, je druhým největším správce fondům kvalifikovaných investorů v ČR. Vlastníky společnosti jsou Natland Group (80 procent) a ředitel Doležal (20 procent).