V Číně vyšetřují velkou banku, která půjčovala miliardy zadluženým realitním firmám

Zhongzhi Enterprise Group (ZEG) půjčovala miliardy realitním firmám.

Zhongzhi Enterprise Group (ZEG) půjčovala miliardy realitním firmám. Zdroj: Ilustrace e15

Čínské úřady zahájily vyšetřování jedné z největších stínových bank v zemi Zhongzhi Enterprise Group (ZEG). Úředníci ve víkendovém prohlášení podle britské stanice BBC uvedli, že ji vyšetřují kvůli „podezření z nezákonných trestných činů“. Společnost, která podle některých zpráv dříve vyhlásila bankrot, půjčovala miliardy realitním firmám a její pobočka pro správu aktiv na svém vrcholu spravovala více než bilion jüanů, tedy přes tři biliony korun.

ZEG je v čínském stínovém bankovnictví významným hráčem. Označení je používané pro systém věřitelů, makléřů a dalších úvěrových zprostředkovatelů, kteří nespadají do oblasti tradičního regulovaného bankovnictví. Stínové bankovnictví, které není regulováno, nepodléhá stejným druhům rizik, likvidity a kapitálových omezení jako tradiční banky.

Podle některých zpráv ZEG minulý týden v dopise investorům oznámila, že její závazky, tedy až 64 miliard dolarů (1,4 bilionu korun), převýšily objem jejích aktiv, která se nyní odhadují na přibližně 38 miliard dolarů.

Ačkoli úřady uvedly, že přijaly „trestní donucovací opatření“ proti mnoha podezřelým, stále není jasné, o koho se jedná a jakou roli ve firmě hráli, píše BBC. Zakladatel společnosti Sie Č'-kchun zemřel v roce 2021 na infarkt.

Hodnota čínského stínového bankovnictví se pohybuje kolem tří bilionů dolarů. Často poskytuje záchranné finanční lano sektoru nemovitostí v zemi. Toto kdysi rychle se rozvíjející odvětví bylo zasaženo vážnou úvěrovou krizí a některé z největších realitních firem jsou nyní na pokraji finančního kolapsu.

Například čínská realitní skupina Evergrande, která dlouhodobě dluží stovky miliard dolarů, v srpnu požádala o ochranu před americkými věřiteli. Tato čínská firma je momentálně nejzadluženější realitní společností na světě.