V USA končí už třetí velká banka. Kalifornská First Republic nuceně přechází pod JP Morgan

First Republic Bank čeká nucený přechod pod JPMorgan Chase

First Republic Bank čeká nucený přechod pod JPMorgan Chase Zdroj: ČTK / AP / Jeff Chiu

Američtí regulátoři uvalili nucenou správu na First Republic Bank a následně většinu jejího majetku prodali bankovnímu obrovi JP Morgan Chase. First Republic se v posledních týdnech potýkala s masivním odlivem klientských vkladů. Jde už o třetí větší americkou banku za poslední dva měsíce, která ukončila činnost.

Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) oznámila prodej banky ihned po rozhodnutí o uvalení nucené správy. JP Morgan převzala všechny vklady kalifornské banky a velkou většinu jejího majetku. „Všichni vkladatelé First Republic Bank se stanou vkladateli JP Morgan Chase Bank a budou mít plný přístup ke všem svým vkladům,“ oznámila FDIC. 84 poboček First Republic se stalo pobočkami JP Morgan Chase.

„Naše finanční síla, schopnosti a obchodní model nám umožnily vypracovat nabídku na provedení transakce tak, abychom minimalizovali náklady Federální společnosti pro pojištění vkladů,“ uvedl šéf JP Morgan Jamie Dimon. Jeho banka převzala úvěry First Republic v hodnotě 173 miliard dolarů, vklady ve výši 92 miliard dolarů a cenné papíry za 30 miliard dolarů.

FDIC v oznámení uvedla, že její fond pro pojištění vkladů vydá na sanaci ztrát First Republic Bank kolem 13 miliard dolarů. Jde o druhý největší bankovní pád v historii USA co do hodnoty aktiv banky po kolapsu finančního domu Washington Mutual v roce 2008.

Podle zdrojů Bloombergu byla JP Morgan Chase jediným ze zájemců, který chtěl od FDIC převzít celou padlou banku. Ostatní uchazeči chtěli First Republic Bank rozdělit nebo se dožadovali větší míry státní pomoci.

Akutní krize ve First Republik propukla minulé pondělí, kdy banka oznámila hospodářské výsledky za první čtvrtletí. Ukázalo se, že objem vkladů v bance klesl o 41 procent, klienti si z banky odnesli přes sto miliard dolarů. Nepomohla ani snaha 11 velkých amerických bank o stabilizaci situace: v březnu si u First Republic dohromady uložily 30 miliard dolarů. 

Následoval mohutný akciový výprodej, v pátek muselo být dokonce obchodování s akciemi First Republic několikrát pozastaveno kvůli příliš velkým cenovým výkyvům. 

First Republic Bank sídlila v San Francisku a měla pobočky v osmi státech USA. Banka se zaměřovala na bohaté soukromé klienty a jejich podnikání. Banka byla zatížená nízko úročenými hypotékami, které těmto klientům nabízela. Klienti své peníze začali ve větší míře z banky vybírat po březnových pádech Silicon Valley Bank a Signature Bank.