Ve hře o poplatky vyhrávají banky nad klienty 2:1

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Praha Počáteční euforie klientů, že jim jejich banky vrátí poplatky za vedení úvěrových účtu, zvolna opadává. Soudce Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavel Freibert totiž ve středu rozhodl ve prospěch Komerční banky. Pomyslné skóre v soudních sporech o poplatky za vedení úvěrových účtů se tak zvýšilo na 2:1 pro banky.

„Částka je v tomto sporu podle mého zjištění součástí platby za úvěr jako takový. Z těchto důvodů jsem neshledal žádný důvod k neplatnosti tohoto ujednání,“ uvedl Freibert.

Je to již druhá výhra české banky v takovém sporu. První uspěla na konci května ČSOB. „Soud nám dal za pravdu, že poplatky za správu úvěrů jsou klientům účtovány plně v souladu se všemi příslušnými zákony,“ uvedl Martin Křivda z právního odboru Komerční banky. Zatím jediný přímý úspěch klienta tak stále pochází z poloviny dubna, kdy svůj spor prohrála Hypoteční banka.

Obě výhry však banky získaly ve sporech s klienty, kteří nepostupovali koordinovaně s iniciativami za vrácení poplatků, které jim mohly poskytnout propracovanější argumentace a analýzy.

„Na našem postoji tento rozsudek nic nemění. Může se jednat i o nepředvídatelný výkyv v názoru jednoho ze série soudců, kteří se těmto případům budou věnovat,“ uvedl provozovatel iniciativy Jdeto.de Petr Němec, který v Česku jako první vymohl vrácení poplatků, byť mimosoudně. „Je to samozřejmě nepříjemné, ale až bude soud řešit balík našich žalob, tak se nakonec může ukázat, že třeba osmdesát procent z nich bude úspěšných a dvacet procent připadne právě na soudce s odlišným názorem,“ dodal Němec.

Spojené iniciativy Poplatkyzpet. cz, Jdeto.de a Bankovnipoplatky. com zatím čekají na první rozhodnutí o žalobách, které podaly za své klienty – k dispozici by mohly být na konci prázdnin. První vlna se týkala zhruba 35 tisíc lidí. Svoji víru upírají hlavně v dubnové rozhodnutí finančního arbitra.

„Je třeba zdůraznit, že nejde o spor klienta s bankou, ale o spor dvou různých právních výkladů, ve kterém se klient stal rukojmím účelového jednání skupiny právníků. Jsme přesvědčeni, že další rozsudky ve prospěch bank budou následovat,“ komentuje vývoj výkonný ředitel České bankovní asociace Pavel Štěpánek.