Vedení Erste vydělalo na akciích své banky

Erste Bank

Erste Bank Zdroj: profimedia.cz

Generální ředitel rakouské Erste Bank Andreas Treichl a místopředseda představenstva Franz Hochstrasser podle regulatorního hlášení pro ČNB v pondělí dohromady prodali 30 tisíc kusů akcií své banky za více než tři čtvrtě milionu eur.

„Prodej akcií společnosti vlastním managementem není trhem nikdy vnímán pozitivně,“ uvedl Milan Lávička z J&T Banky. Vedení prodalo akcie Erste v okamžiku, kdy jejich kurz atakoval dvouleté maximum.

„Prodej vlastních akcií ze strany managementu Erste je k vidění u banky poprvé od května roku 2011 a navíc ve výrazně vyšším objemu, než jaké se realizovaly doposud,“ řekl Josef Němeček z Patria Online. Naposledy šéf banky Treichl prodal 25 tisíc kusů akcií Erste v listopadu 2010 po 33,54 eura za kus. Ty nakoupil na tržním dně v březnu 2009 za cenu jen mírně převyšující sedm eur. „Když se podíváme na obchody uskutečněné managementem Erste v minulosti, jeví se management jako velmi dobrý obchodník,“ dodal Němeček.

Poslední velký nákup akcií rakouské banky uskutečnil v polovině prosince 2011 tehdejší šéf České spořitelny John Stack: dva tisíce akcií koupil po 12 eurech. O měsíc dříve nakoupil člen dozorčí rady Erste Wilhelm Rasinger tisícovku akcií po necelých 11 eurech za kus.