Věřitele zkrachovalé Sberbank CZ vyplatí vesměs Komerční banka

Dnes již zaniklá pobočka Sberbank na pražském Andělu

Dnes již zaniklá pobočka Sberbank na pražském Andělu Zdroj: Stepan Bruner, E15

Věřitele zkrachovalé Sberbank CZ vyplatí v absolutní většině případů Komerční banka, která již má zkušenosti s výplatou náhrad z Garančního fondu. Ve všech případech bude výplata bezhotovostní, kdy peníze budou zaslány na bankovní účet vedený v Česku, a to výhradně v českých korunách. Médiím to v pondělí sdělila insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová.

Městský soud v Praze povolil schválení výplaty 57 miliard korun zhruba 16 tisícům věřitelů Sberbank CZ formou částečného rozvrhu před dvěma týdny. Všechny skupiny věřitelů by tak mohly dostat do dvou měsíců 95 procent pohledávek.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Klienty s vklady do 100 tisíc eur, tedy zhruba 2,5 milionu korun, už vyplatil Garanční systém finančního trhu. Prostřednictvím poboček Komerční banky dosud vyplatit náhradu vkladů více než 87 tisíc klientů Sberbank CZ. Získali přes 25 miliard korun. Náhrady vkladů ze zkrachovalé Sberbank CZ začal Garanční systém vyplácet 9. března 2022, tedy sedm pracovních dnů po pádu banky.

Poté, co insolvenční správkyně oznámí, že je výplata zahájena, věřitel má navštívit vybranou pobočku Komerční banky. Tam ověří jeho totožnost. Věřitel sdělí číslo bankovního účtu, na který si přeje peníze obdržet. Přehled potřebných dokumentů, které věřitel bude muset přinést na vybranou pobočku, bude uveden na webových stránkách Sberbank CZ a KB. Věřitel bude moci o výplatu zažádat i tak, že udělí plnou moc svému zmocněnci, který navštíví vybranou pobočku KB.

Pokud je výplata věřitele postižena exekucí, insolvenčním řízením, dědickým řízením, zajištěním podle trestního řádu, případně jinou specifickou okolnosti bránící výplatě přímo věřiteli, budou dané oprávněné osoby i samotný věřitel vypláceni přímo insolvenční správkyní, nikoliv tedy prostřednictvím KB. Pokud si věřitel nestihne v určeném termínu svou zjištěnou pohledávku vyzvednout, opětovná výplata bude následně možná společně s finálním rozvrhem.

„Věřitele tímto žádáme ještě o malou dávku trpělivosti. Pokud nabude rozhodnutí o povolení částečného rozvrhu podle předpokladů, zveřejním termín spuštění výplat v první polovině prosince a s ním vyvěsíme na webech Sberbank CZ a Komerční banky finální informace k samotnému procesu výplaty a i k dokumentům, které budou věřitelé k výplatám potřebovat,“ uvedla Lužová.