Vláda schválila novelu ohledně činnosti pojišťoven v EU

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Euro Tomas Novak

Vláda dnes schválila návrh novely zákona, podle které by pojišťovny mohly během příštího roku začít podnikat na základě takzvaného jednotného evropského pasu. V rámci unie už ho mohou používat banky. Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Norma celkově upravuje činnost pojišťoven a zajišťoven podle několika evropských směrnic. Cílem je posílení finanční stability pojišťoven, a tím i ochrany spotřebitelů pojišťovacích služeb. Novela by měla rozšířit i dohledové pravomoci České národní banky.

Vláda jednání o novele přerušila v polovině ledna. Na programu ji měla i na počátku února, nakonec o ní ale nejednala. Sněmovna loni 13. listopadu tento zákon, který proti současnému návrhu obsahoval i omezení provizí pojišťovacích zprostředkovatelů, neschválila.

Pro ministerstvo financí je v tuto chvíli prioritou transponovat směrnici Solvency II

„Pro ministerstvo financí je v tuto chvíli prioritou transponovat směrnici Solvency II, jejíž transpozice byla neschválením novely zákona o pojišťovnictví přerušena. Tato transpozice by měla být dokončena co nejrychleji, jinak České republice hrozí sankce ze strany Evropské unie,“ uvedlo dříve MF. Proto úřad také navrhuje schválit normu už v prvním čtení.

Novela tak s odkazem na směrnice EU umožňuje pojišťovnám na základě jediného povolení při splnění určitých minimálních podmínek provozovat svoji činnost v celé EU. Dále norma upravuje podmínky pro finanční stabilitu pojišťoven a kontrolu pojišťoven. V rámci EU se také sjednotí podmínky dohledu nad pojišťovnami. V ČR ho vykonává Česká národní banka.