Všeobecná úverová banka zlikvidovala podnikatele Tomka

VÚB Banka

VÚB Banka Zdroj: VUB Banka

Již 17 let se slovenský podnikatel Dušan Tomko soudí o škodu, kterou mu dle jeho názoru způsobila Všeobecná úvěrová banka. Když se koncem roku 1997 obrátil na košickou pobočku VÚB s příkazem na převod peněz svému obchodnímu partnerovi na Ukrajinu, ještě netušil, že se tento finanční dům stane hrobníkem jeho podnikání a poškodí jeho pověst.

Banka podle jeho pokynů peníze nepřevedla a podnikatel, který chtěl původně pouze zprostředkovat prodej vlašských ořechů, musel zaplatit smluvní pokuty svým obchodním partnerům. Domáhal se odškodnění u vedení VÚB, ale banka se nechtěla jeho nároky zabývat s odvoláním na obchodní podmínky. Nezvládnutí převodu peněz ze strany VÚB tak nakonec přivedlo drobného podnikatele na mizinu.

Tomko se však nevzdal a rozhodl se bojovat za svá práva u soudu. Aby měl dost prostředků, musel prodat i svůj byt. V roce 2001 založil webovou stránku www.skandalna-vub.sk, protože chce dle svých slov varoval i jiné klienty VÚB, že mohou přijít o finance, obchodní jméno a dokonce i o střechu nad hlavou.

Situace se nezměnila ani pro převzetí VÚB italskou bankou INTESA. Po letech náročných sporů dosáhl dílčího vítězství. V roce 2001 a 2008 mu VÚB musela vyplatit ušlý zisk a náhradu škody. Mezitím však i VÚB začala Tomka obviňovat z vydírání a požádala prokuraturu o ochranu před informacemi, které Tomko začal šířit na internetu.

V současné době se Tomko na VÚB domáhá odškodnění za poškození obchodního jména ve výši 1,6 milionu eur.