Výnosy španělských dluhopisů šly v aukci nahoru

Španělsko

Španělsko Zdroj: profimedia.cz

Španělsko a Francie dnes úspěšně umístily v aukcích vládní dluhopisy a to navzdory rostoucí nervozitě z rozšíření dluhové krize do dalších zemí. Španělsku se v dnešní aukci podařilo prodat dvou- a desetileté dluhopisy celkem za 2,54 miliardy eur, tedy mírně nad horní hranicí plánovaného objemu.

Průměrný výnos klíčového desetiletého dluhopisu vzrostl na 5,74 procenta, při poslední lednové aukci to bylo 5,4 procenta. Na sekundárním trhu před aukcí se desetileté španělské bondy obchodovaly s výnosem 5,79 procenta.

Španělsko prodalo desetileté obligace za 1,43 miliardy eur a dvouleté bondy za přibližně 1,1 miliardy eur. Průměrný výnos dvouletého dluhopisu od minulé říjnové aukce klesl na 3,46 procenta ze 3,5 procenta. Poptávka po desetiletých dluhopisech dosáhla 2,42násobku upsaného množství proti 2,17násobku v lednové aukci stejné splatnosti a poptávka po dvouletých obligacích vzrostla ze dvounásobku na 3,3násobek nabízeného množství.

Výnosy španělských dluhopisů na sekundárním trhu po aukci rostly. Výnos desetiletého vzrostl o sedm bazických bodů na 5,86 procenta a dvouletého na 3,45 procenta. Euro na páru s dolarem po oznámení umístění vyššího než plánovaného objemu na chvíli posílilo až na 1,3164 dolaru za euro, pochvíli zamířilo kvůli vyšším dosaženým výnosům zpět dolů k 1,3135 dolaru za euro.

O poznání úspěšnější aukci z pohledu dosažených výnosů uspořádala dnes Francie, která umístila dluhopisy se splatností tří, čtyř a pěti let za 7,97 miliardy eur. „Šlo to hladce. Slušná poptávka, dosáhli svého cíle,“ zhodnotil francouzskou aukci Nick Stamenkovic, stratég britské investiční společnosti Ria Capital Markets. Dodal, že v posledních týdnech byl na trhu k vidění odklon investorů od Francie kvůli vyšší pravděpodobností, že novým francouzským prezidentem se stane socialista Francois Hollande.