VZP pomůže její dcera, po letech vyplatí dividendu

VZP

VZP Zdroj: Siebert Martin/Euro

Komerční Pojišťovna VZP (PVZP), jejímž jediným akcionářem je Všeobecná zdravotní pojišťovna, vyplatí dividendy. Je to poprvé od roku 2008. Představenstvo PVZP už připravilo příslušné doporučení pro valnou hromadu.

„Budou to tři miliony korun pro VZP po zdanění. V roce 2016 máme úkol mít desetiprocentní nárůst zisku, dividendy se budou zvyšovat,“ řekl deníku E15 generální ředitel PVZP Robert Kareš. V příštích letech by totiž stejně jako loni měla komerční pojišťovna vyplatit na dividendách třicet procent zisku.

Od roku 2008 se organizace zaměřovala na svůj růst, rozšiřování portfolia a kapitalizaci. Před rokem 2008 vyplácela na dividendách vyšší sumy, desítky milionů korun ročně. Kromě dividend platí PVZP mateřské společnosti za zprostředkování pojištění.

Nejlepší růst posledních let

Správní rada VZP je s bilancí PVZP spokojená. „Celkové předepsané pojistné narostlo o 36,7 milionu korun na 431 milionů. Je to největší nárůst od roku 2011,“ uvedl člen správní rady poslanec Jiří Skalický.

Na nárůstu předepsaného pojistného PVZP se mimo jiné podílí zahájení prodeje pojištění majetku a odpovědnosti nemocnic a jiných podniků. V situaci, kdy nemocnicím pojištění výrazně zdražuje, získala PVZP již 35 nemocnic a s dalšími jedná. Jedničkou v tomto segmentu je Kooperativa.