Zájem o havarijní pojištění roste, loňské statistiky hlásí 1,9 milionu pojištěných vozů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Posilování české ekonomiky přináší i nárůst zájmu o havarijní pojištění. Zatímco v roce 2008 statistiky zaznamenaly 1,4 milionu pojištěných vozů, loni už 1,9 milionu. Jedná se tedy o nárůst o více než třicet procent. Data České asociace pojišťoven ukazují, že celkově předepsané pojistné za loňský rok dosáhlo na více než 15 miliard korun.

„Je to dané zejména růstem ekonomiky a s tím souvisejícím počtem nově registrovaných vozidel. Zároveň si zřejmě lidé více uvědomují význam havarijního pojištění,“ popsala Marcela Kotyrová z ČAP. „V roce 2015 jsme v havarijním pojištění zaznamenali nárůst předepsaného pojistného o sedm procent,“ uvedl například tiskový mluvčí Kooperativa pojišťovny Milan Káňa.

Zájem přitom může posílit i klesající cena. V loňském roce se snížilo průměrné pojistné oproti roku 2014 o necelá dvě procenta na 8148 korun. „Ceny nových vozidel dlouhodobě klesají, proto klesá i pojistné u havarijního pojištění,“ doplnila Kotyrová s tím, že to je dobrá zpráva pro motoristy, ne už tolik pro pojišťovny. Ty na pojistném vyberou méně, ale ceny náhradních dílů a oprav vozidel přitom rostou.

S pozitivním ekonomickým vývojem a konzumní náladou Čechů pojišťovny očekávají další růst havarijního pojištění. „Současný trend bude jistě pokračovat i do budoucna. I nadále se bude zvyšovat počet havarijně pojištěných vozidel,“ uvedl tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

Prostor na trhu stále je. Podíl havarijního pojištění k povinnému ručení se totiž i přes nárůst počtu pojištěných vozidel za posledních sedm let zvýšil jen mírně – z 22 na 25 procent. Tři čtvrtiny vozidel tak havarijní pojištění stále nemají.

Pojišťovny vybraly víc peněz
Český pojistný trh v roce 2015 celkově stoupl. Pojišťovny vybraly na pojistném 116,1 miliardy korun, což je o jedno procento meziročně více. Zatímco životní pojištění kleslo o 3,5 procenta, neživotní pojištění rostlo o čtyři procenta. V neživotním pojištění předepsané pojistné vzrostlo o 2,7 miliardy korun na 71,6 miliardy. Vývoj na pojistném trhu podle asociace pojišťoven odpovídá kondici ekonomiky. S rostoucími obraty firem roste i potřeba nově získaný majetek zajistit. Domácnosti se chovají podobně. Pokud se jim daří, kupují si byty, domy, auta a ty si pak pojistí.