Zájem o spořicí státní dluhopisy byl velký

Zájem o státní dluhopisy pro občany předčil očekávání. Například ČSOB v prvních hodinách přijala 300 objednávek v celkové hodnotě dvě miliardy korun. Česká spořitelna zaregistrovala během první hodiny 330 obchodů, uvedl dnes Český rozhlas Radiožurnál. Zmíněná čísla se týkají dopoledne, podle odpolední zprávy České televize si však už zájemci zamluvili polovinu z celkové desetimiliardové emise.

Zájemci o státní dluhopisy si je mohou objednávat ode dneška až do 1. listopadu na 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Podle Radiožurnálu naznačují data ze dvou zúčastněných bank, že zájem lidí je velký. První velké objednávky přišly pravděpodobně od jednotlivců nebo od neziskových organizací.

Mluvčí ČSOB Pavla Hávová na dotaz ohledně objemu dnes objednaných spořicích dluhopisů odpověděla: „Po domluvě s Ministerstvem financí nebudeme zveřejňovat průběžné výsledky. Oficiální čísla zveřejní během zítřejšího dne právě Ministerstvo financí.“ Ministerstvo uvede souhrnnou statistiku za všechny banky. Mluvčí ČSOB jen uvedla, že jejich banka evidovala objednávky v řádu stovek.

Stručnou informaci posktyla také Komerční banka: „Dnes jsme zaznamenali poměrně velký zájem klientů. Přijali jsme zhruba 250 objednávek,“ odpověděla Monika Klucová z tiskového oddělení KB. „Celkový objem v tuto chvíli nezveřejňujeme. Bude zveřejněn Ministerstvem financí.“

Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Také je mohou nakoupit občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti a zahraniční neziskové společnosti.

Ministerstvo financí nabízí tři druhy dluhopisů se splatností jeden a pět let. Dluhopisy budou vydány 11. listopadu. Vydáním dluhopisů pro občany chce ministerstvo motivovat domácnosti na držbě státního dluhu, aby se jejich podíl na této držbě dostal na úroveň běžnou ve vyspělém světě. Ta se pohybuje kolem deseti procent.

Základní informace k úpisu testovací emise spořicích státních dluhopisů (SSD)

– pokyn k úpisu lze zadat pouze v rámci upisovacího období (emisní lhůta) – 3. 10. 2011 – 1. 11. 2011*

– minimální upisovací objem je 1000 kusů

– maximální upisovací objem není omezen

– zájemce o úpis zadává Pokyn k úpisu SSD

– peníze na nákup SSD mohou být převedeny bezhotovostně popř. vloženy v hotovosti na pokladně příslušné banky

– peníze na nákup musí být na účet banky určený pro úpis SSD připsány nejpozději do pěti pracovních dnů po zadání pokynu k úpisu

– po vypořádání úpisu – připsání na majetkový účet klienta - obdrží klient změnový výpis zaslaný Ministerstvem financí ČR

* může být zkráceno v případě naplnění emise

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.