Zaniklá Sberbank CZ se zbavuje majetku. Prodává kancelářský nábytek z bývalé centrály

Pobočka Sberbank

Pobočka Sberbank Zdroj: Profimedia

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová v pondělí oznámila zahájení výběrového řízení na prodej části hmotného movitého majetku náležejícího do majetkové podstaty zaniklé ruské banky. Předmětem nabídky je v první vlně kancelářský nábytek z budovy Aviatica v Praze. Vypořádání prodeje očekává do konce letošního třetího čtvrtletí. 

Předmětem prodeje jsou podle Lužové kancelářské stoly, židle, nízké i vysoké skříňky a další nábytek z někdejší centrály banky v budově Aviatica v pražských Jinonicích. Postupně budou vyhlašována individuální výběrová řízení na prodej dalších částí hmotného majetku Sberbank CZ.

Potenciální uchazeči o koupi hmotného majetku musí vyjádřit svůj zájem o účast ve výběrovém řízení. Na základě vyjádření zájmu a splnění stanovených podmínek budou oprávněni podat nabídku na odkup majetku.

„Nabídkou hmotného majetku pokračujeme ve zpeněžování majetkové podstaty Sberbank CZ, které je dalším krokem pro uspokojení pohledávek všech věřitelů Sberbank CZ. V prvním pololetí letošního roku jsme vypořádali transakci s Českou spořitelnou a dokončili prodej korporátních dluhopisů. V tuto chvíli již proběhlo i vypořádání prodeje pohledávek z nevýkonných úvěrů banky, jejichž kupec byl na konci června vybrán,“ uvedla Lužová.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. ČNB na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.