Zbyly skoro dvě miliardy. Česká spořitelna za tři měsíce zastaví výběr z anonymních vkladních knížek

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Novak Tomas/Euro

Česká spořitelna, bankomat
Bankomat České spořitelny
česká spořitelna
Česká spořitelna
Česká spořitelna
7
Fotogalerie

Klienti mají poslední tři měsíce na výběr peněz z anonymních vkladních knížek České spořitelny. Jejich výplata skončí definitivně na konci roku 2016. Platnost anonymních vkladních knížek podle zákona o bankách skončila na konci roku 2002, ale spořitelna lhůtu pro výplatu peněz několikrát prodloužila. Aktuálně je na vkladních knížkách 1,89 miliardy korun.

 

Podle zákona promlčené vklady propadají bance a banka je nemusí vyplácet. Česká spořitelna se ale rozhodla věnovat všechny zbylé peníze české společnosti prostřednictvím Nadace Depositum Bonum, kterou v roce 2012 založila. Nadace se s vkladem 1,45 miliardy korun stala největší nadací v Česku. Zaměřuje se na zlepšení úrovně vzdělání, zejména v technických a přírodních vědách.

Z částky, kterou ČS do nadace v roce 2013 nepřevedla, vznikla rezerva pro klienty, kteří si ještě přijdou vyzvednout vklady i po zákonem daném termínu. Ke konci září 2016 tvořila tato rezerva zhruba 260 milionů korun. Zbytek rezervy, tedy tuto částku sníženou o vyzvednuté vklady do konce roku 2016, převede spořitelna opět do majetku Nadace Depositum Bonum.

Spořitelna nyní eviduje 2,5 milionu anonymní knížek. Přibližně na 98 procentech anonymních vkladních knížek je uložena částka nepřesahující pět tisíc korun, na 41 procent z nich je uloženo dokonce méně než 50 korun. Klienti si již od roku 2002 vybrali více než 98 procent peněz z anonymních vkladů. Na konci roku 2002, kdy skončila platnost anonymních vkladních knížek, evidovala banka anonymní vkladní knížky s objemem 120 miliard korun.