Zeman: Erste zvažuje přestěhování sídla do Prahy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profim

Rakouská bankovní skupina Erste Group, do níž patří i Česká spořitelna, uvažuje o přesunutí svého sídla z Vídně do Prahy. Na konferenci k 25 letům vývoje české ekonomiky to uvedl prezident Miloš Zeman s odvoláním na svůj rozhovor s generálním ředitelem skupiny Andreasem Treichlem.

„Treichl mě informoval, že Erste uvažuje v příštích letech o přesunu centrály z Vídně do Prahy. To by byl první případ, kdy se centrála mateřské banky stěhuje k dceřiné bance,“ řekl Zeman.

Česká spořitelna se ke slovům prezidenta nechce vyjadřovat. „Je to záležitost mateřské banky Erste,“ uvedla mluvčí banky Klára Pačesová. Sdílnější nebyl ani mluvčí Erste Group Michael Mauritz. „Právě stavíme novou centrálu ve Vídni,“ reagoval na dotaz E15.cz, zda Treich jednal se Zemanem o přesídlení bankovní skupiny do Česka.

Erste potvrdila, že Treichl se se Zemanem nedávno sešel, jednalo se ale prý jen o „zdvořilostní“ setkání. „Nicméně daňové prostředí je důležitým pilířem každé firmy a její rozhodnutí, kam alokovat své prostředky. Jiným rozhodujícím faktorem je politická a ekonomická stabilita země. Pokud by Česká republika zavedla Euro, definitivně by to přitáhlo investory,“ dodal Mauritz.

Do nového sídla za 300 milionů eur nedaleko vídeňského hlavního nádraží se Erste Group hodlá přestěhovat v roce 2016. Kromě vedení společnosti bude v budově sídlit i několik dceřiných firem. Obří centrála se bude rozprostírat na ploše odpovídající třem fotbalovým stadionům a poskytne místo více než čtyřem tisícům zaměstnanců.

Erste Group je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, Chorvatsku a v Srbsku. Čistý zisk skupiny loni klesl na 61 milionů eur (1,668 miliardy korun) ze 483,5 milionu eur (13,223 miliardy korun).