Zisk Bank of America klesl skoro o pětinu, důvodem jsou obchody s akciemi

Bank of America

Bank of America Zdroj: Alex Proimos, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Čistý zisk finančního ústavu Bank of America v prvním čtvrtletí klesl o 18 procent na 2,22 miliardy dolarů (53,3 miliardy korun). Příčinou bylo slabší obchodování s akciemi a dluhopisy, oznámil dnes ústav, který je druhou největší bankou v USA podle objemu majetku.

Příjmy klesly o sedm procent na 19,7 miliardy dolarů. Příjmy z obchodování s dluhopisy, měnami a komoditami klesly o 17,5 procenta. Na globální obchodní aktivity měla ve čtvrtletí vliv nestabilita na trhu způsobená poklesem cen ropy a dalších komodit, obavy o další růst čínské ekonomiky a také nejistota ohledně vývoje úrokových sazeb.

Bank of America je v USA jedním z největších poskytovatelů úvěrů pro ropný a plynárenský průmysl. Celkové rezervy na ztrátové úvěry ve čtvrtletí stouply o 30 procent na 997 milionů dolarů, hlavně kvůli situaci v tomto sektoru. Banka však dodala, že vyjma energetického sektoru zůstává kvalita úvěrů silná.

Analytici společnosti Barclays odhadují, že objem půjček energetickému sektoru měl na konci prosince podíl na celkovém objemu úvěrů Bank of Americe 2,3 procenta.

Podobně jako jiné finanční ústavy i Bank of America se snaží podpořit svoji ziskovost snižováním nákladů a propouštěním. Jen loni zrušila 10 tisíc pracovních míst, další propouštění se očekává i letos.