Zisk banky Santander se propadl o 38 procent

ilustrační foto

ilustrační foto

Největší španělské bance Santander klesl ve druhém čtvrtletí meziročně zisk o 38 procent z loňských 2,23 miliardy eur na 1,39 miliardy eur. Za propadem stojí navyšování rezerv na špatné hypotéky ve Španělsku a alokování prostředků na odškodnění klientů ve Velké Británii za prodej špatných pojistek hypotečních úvěrů.

Třináct analytiků oslovených agenturou Bloomberg očekávalo zisk ve výši 2,05 miliardy eur, kdyby banka nemusela vyčlenit 620 milionů eur na urovnání sporů s britskými zákazníky, odhad by analytikům téměř vyšel.

Banco Santander stále více spoléhá na růst v Brazílii a Mexiku, jelikož počet nesplácených úvěrů v domácích Španělsku, které tvoří třetinu úvěrového byznysu celé skupiny, roste a poptávka po nových úvěrech klesá. Zisk vytvořený bankou ve Španělsku meziročně spadl o 45 procent na 378 milionů eur a britská odnož Santanderu vydělala za druhý kvartál 346 milionů eur, tedy o 66 procent méně než za stejné období loňského roku. Naproti tomu zisk z latinské Ameriky v prvním letošním pololetí rostl o 16 procent.

Díky dluhové krizi v eurozóně je pro španělské banky stále dražší získat prostředky, protože jsou odříznuté od přístupu na běžný trh. „Stále máme obavy ohledně španělské ekonomiky a realitního trhu, ačkoliv působení Santanderu v řadě zemí pomohlo krásně vybalancovat příjmy,“ řekl Bloombergu Peter Braendle z curyšské společnosti Swisscanto Asset Management.

Akcie Santanderu reagovaly na výsledky propadem o 1,7 procenta hned po otevření obchodování na madridské burze a od začátku roku ztrácí již šest procent, což je stále lepší výsledek než index Bloomberg Europe Banks and Financial Services, který sleduje akcie 46 evropských finančních institucí a který od začátku roku oslabil o 11 procent.