Zisk české a slovenské UniCredit Bank vyskočil za první tři kvartály o čtvrtinu

UniCredit Bank

UniCredit Bank Zdroj: Profimedia

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 8,5 miliardy korun. Představuje to meziroční zvýšení o 25,2 procenta. Vyplývá to z informací, které v úterý zveřejnila mateřská společnost banky. Ostatní velké banky výsledky za tři čtvrtletí zatím nezveřejnily.

Objem vkladů UniCredit Bank letos meziročně vzrostl o 7,4 procenta na 554 miliard korun. Objem poskytnutých úvěrů se zvýšil o 8,3 procenta na 564 miliard korun, vyplývá z oznámení. Čisté výnosy z poplatků a provizí se snížily o 4,6 procenta na 4,5 miliardy korun, čisté úrokové výnosy vzrostly o osm procent na 11,9 miliardy korun. Čistý provozní zisk vzrostl o 18,5 procenta na 10,9 miliardy korun.

Vláda v souvislosti s energetickou krizí a růstem cen elektřiny a plynu rozhodla o tom, že na největší banky, mimo jiné UniCredit Bank, uvalí daň z mimořádných zisků, takzvanou windfall tax. Schválila ji jako šedesátiprocentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Kromě velkých bank se windfall tax vztahuje i na energetické a petrochemické firmy, celkem na ní ke konci září stát vybral 25,65 miliardy korun.

UniCredit Bank zahájila činnost na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky. UniCredit Bank má v Česku a na Slovensku téměř 900 tisíc klientů.

Celá bankovní skupina zvýšila čtvrtletní zisk o 36 procent

Celá italská bankovní skupina UniCredit ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 36 procent na 2,3 miliardy eur, tedy zhruba 56,5 miliardy korun. Výsledek překonal očekávání analytiků zejména díky vyšším úrokových sazbám. Ekonomové očekávali v průměru zisk 1,9 miliardy eur. UniCredit je jedinou italskou bankou, kterou orgány dohledu považují za globálně systémově významnou.

Banka dodala, že zaznamenala růst ve všech regionech. Čisté výnosy zvýšila o 23,1 procenta na 5,8 miliardy eur. K růstu přispěly čisté úrokové výnosy, které vzrostly o 45 procent na 3,6 miliardy eur, hlavně díky vyšším úrokovým sazbám. Výnosy z poplatků ale o 5,2 procenta klesly a činily 1,8 miliardy eur, zejména kvůli snížení poplatků za vedení běžných účtů v Itálii.

Itálie vyděsila v srpnu investory do italských bank zavedením mimořádné daně z neočekávaných zisků. Tento plán ale vzápětí zmírnila a umožnila bankám vyhnout se placení daně tím, že si posílí rezervy. Tato daň se vypočítává z čistých úrokových výnosů. UniCredit uvedla, že se kvůli vládnímu opatření rozhodla dát do rezerv 1,1 miliardy eur, aby se placení mimořádné daně z nadměrného zisku vyhnula.