Výběr z cizího bankomatu: Výše poplatků bank a kdo ho má zdarma

Víte, kolik vás stojí výběr z jiného bankomatu než toho, který provozuje vaše banka? (ilustrační foto)

Víte, kolik vás stojí výběr z jiného bankomatu než toho, který provozuje vaše banka? (ilustrační foto) Zdroj: Zdeněk Matyáš

Jednou z nejsnazších cest, jak si opatřit hotovost, je výběr z bankomatu. Zatímco zařízení vaší banky vám většinou vydá peníze bez poplatku, výběr z cizího bankomatu se může prodražit. Jak vysoké poplatky si banky účtují?

Výše poplatků za výběr z cizího bankomatu se u jednotlivých bank liší. Obvykle vám banka strhne několik desítek korun. Pokud jen rychle potřebujete pár stovek v hotovosti nebo v jiných bankomatech vybíráte často, tak vás tento poplatek příliš nepotěší. Navíc je zcela zbytečný. Řada bank dnes nabízí výběr z cizího bankomatu zdarma. V textu se zaměříme na srovnání poplatků u běžných účtů, za jejichž vedení nic neplatíte.

Poplatky bank za výběr z cizího bankomatu

BankaSlužbaPoplatek za výběr z cizího bankomatu
ČSOBPlus Konto40 Kč
Komerční bankaStart39 Kč
Air BankBěžný účet35 Kč
Česká spořitelnaStandard účet40 Kč
RaiffeisenbankChytrý účetZdarma
Moneta Money BankTom PlusZdarma
Fio bankaOsobní účetZdarma u karty Visa. U Mastercard 2 bezplatné výběry za měsíc s možností získání dalších 3 výběrů. Poté 25 Kč/výběr.
UniCredit BankStartZdarma u výběrů nad 2 000 Kč, jinak 40 Kč.
mBankmKontoZdarma u výběrů nad 1 500 Kč, jinak 29 Kč.
Banka CreditasBěžný účetZdarma
Max bankaNeo účetZdarma
RevolutStandardZdarma 5 výběrů za měsíc nebo výběry do výše 200 eur, poté poplatek 2 % z částky (min. 1 euro)

ČSOB

ČSOB nabízí zdarma vedení bankovního účtu Plus Konto. Banka spolupracuje s Českou poštou, kde si se stejnými podmínkami můžete sjednat službu Poštovní účet. Výběr z bankomatů ČSOB je u Plus Konta bez poplatků, stejně jako jeden měsíční výběr hotovosti debetní kartou na přepážce České pošty. Za výběr z cizího bankomatu v ČR zaplatíte 40 korun.

Komerční banka

Základní účet se u Komerční banky skrývá za tarifem Start. Výběr z jiného bankomatu v ČR vás vyjde na 39 korun. Hotovost z bankomatů KB získáte zdarma. Komerční banka se loni dohodla s Monetou Money Bank na vytvoření sdílené sítě bankomatů. V průběhu letošního roku se k nim přidala dvojice Air Bank a UniCredit Bank. Díky sdílené síti bankomatů máte s běžným účtem u KB výběr zdarma i z přístrojů zmiňovaných bank.

Air Bank

Jedním z cílů Air Bank je bankovnictví zjednodušit. Banka proto nabízí jen jeden typ běžného účtu. Jeho vedení je zdarma. Neplatíte ani za výběr hotovosti z bankomatů Air Bank, Komerční banky, Monety a UniCredit Bank. Jednotlivý výběr z jiného bankomatu stojí 35 korun. Za 100 korun měsíčně si můžete zajistit bezplatné výběry hotovosti ze všech bankomatů u nás i ve světě.

Česká spořitelna

Česká spořitelna nabízí zdarma zřízení a vedení Standard účtu. Bez poplatku si můžete vybrat hotovost ze všech bankomatů České spořitelny. Výběr z cizího bankomatu vás vyjde na 40 korun. Stejný poplatek na vás čeká i u placeného Plus účtu.

Banky nabízející výběr z jiného bankomatu zdarma

Na trhu se najdou i banky, které výběry z cizích bankomatů již nezpoplatňují. U koho můžete vybírat bez starostí?

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank pro své klienty vytvořila Chytrý účet. Jeho zřízení i vedení je zdarma. Nic neplatíte ani za výběry z bankomatů v ČR nebo kdekoliv po světě. Počítat naopak musíte s poplatky za vedení účtu v cizí měně nebo využití povoleného debetu.

Moneta Money Bank

Vzhledem ke sdílené síti může Moneta Money Bank do skupiny vlastních bankomatů zařadit i přístroje Komerční banky, Air Bank a UniCredit Bank. Banka svým klientům ale situaci zjednodušuje a nabízí v rámci účtu Tom Plus výběr hotovosti ze všech bankomatů v ČR i zahraničí zdarma.

Fio banka

U Fio banky záleží, jestli si k běžnému účtu vyberete kartu Visa či Mastercard. Výběry z bankomatů Fio banky jsou ve všech případech zdarma. S platební kartou Visa nic neplatíte ani za výběr z jiného bankomatu v ČR nebo v zahraničí. U karty Mastercard máte u konkurence zajištěné dva bezplatné výběry měsíčně. Další tři výběry můžete získat za každé 4 000 korun zaplacené příslušnou kartou v daném měsíci. Celkem je počet výběrů u cizích bank pro kartu Mastercard omezen na pět za měsíc. Za každý další výběr zaplatíte 25 korun.

UniCredit Bank

Výběr z cizího bankomatu zdarma vám dopřeje i UniCredit Bank. Ani u této banky ale není situace tak jednoznačná. V rámci účtu Startneplatíte za výběry v hodnotě 2 000 korun a vyšší. U nižších částek vám banka strhne 40 korun. Poplatek se nevztahuje na bankomaty UniCredit Bank a další přístroje ze sdílené sítě (KB, Air Bank, Moneta). Cesta k bezplatným výběrům u ostatních bank vede ještě přes účet Top. Ten vás standardně vyjde na 299 korun/měsíc. Pokud vám ale na účet přichází měsíční příjem alespoň 40 000 korun, je vedení účtu zdarma.

mBank

Podobnou strategii jako UniCredit Bank využívá mBank. Pro dospělé klienty má banka připravené mKonto. Výběr hotovosti z bankomatu v ČR je zdarma od 1 500 korun. V případě nižších sum vám bude stržen poplatek 29 korun.

Banka Creditas

Jak to vypadá s poplatky za výběr z cizího bankomatu u Banky Creditas? Původně největší česká záložna své klienty v tomto ohledu potěší. Běžný účet nabízí výběry ze všech bankomatů v ČR i ve světě zdarma bez dalších podmínek.

Max banka

Max banka (dříve Expobank CZ) tvoří součást skupiny Creditas. K poplatkům za výběr z cizího bankomatu u svého Neo účtu přistupuje stejně jako Banka Creditas – hotovost z jiných bankomatů získáte zdarma, a to v ČR i zahraničí.

Revolut

Zejména mezi cestovateli je oblíbená platební karta Revolut, která svému držiteli ušetří nemalé částky při směně měn. Bezplatně lze u Revolutu využívat plán Standard. Umožňuje vám zdarma 5 výběrů z bankomatu za měsíc nebo výběry do výše 200 eur (podle toho, co nastane dříve). Poté jsou výběry zpoplatněny 2 % z dané částky, minimálně 1 eurem.