Zisk finanční firmy AXA díky prodeji majetku stoupl čtyřnásobně

AXA

AXA Zdroj: profimedia.cz

Čistý zisk francouzské finanční společnosti AXA stoupl za šest měsíců letošního roku čtyřnásobně. Výsledky, které překonaly odhady analytiků, podpořil mimořádný zisk z prodeje majetku. Čistý zisk za šest měsíců do konce června vzrostl na 3,999 miliardy eur (97 miliard korun) z loňských srovnatelných 944 milionů eur. AXA je druhou největší pojišťovnou v Evropě a působí i v České republice.

Výsledky podpořil mimořádný zisk 1,44 miliardy eur z prodeje podílu v čínské pojišťovně Taikang Life a operací v Austrálii a na Novém Zélandu. Loňské výsledky rovněž snížila mimořádná ztráta 1,478 miliardy eur. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru za pololetí zisk 3,588 miliardy eur.

Očištěný zisk se zvýšil o 11 procent na 2,22 miliardy eur. K růstu pomohla hlavně divize pojištění majetku a škod. Analytici očekávali očištěný zisk 2,187 miliardy eur. Příjmy se snížily o pět procent na 46,836 miliard eur kvůli poklesu příjmů ze životního pojištění a spoření.

AXA dodala, že kvůli ztrátám z řeckých vládních obligací bude muset zaúčtovat mimořádné odpisy 92 milionů eur. Společnost neposkytla výhled na zbývající část roku. Generální ředitel Henri de Castries pouze dodal, že začátek roku byl dobrý a firmě by se mělo podařit splnit její cíle. V květnu pojišťovna vyjádřila přesvědčení, že by její zisk měl letos růst.AXA v Česku působí prostřednictvím penzijního fondu, životní pojišťovny, pojišťovny se zaměřením na neživotní pojištění, investiční společnosti a banky.