Zisk švýcarské banky UBS klesl téměř o polovinu

Čistý zisk největší švýcarské banky UBS se ve druhém čtvrtletí snížil o téměř polovinu na 1,02 miliardy švýcarských franků (21,5 miliardy korun) z loňských srovnatelných dvou miliard franků. Do hospodaření se promítl slabý výkon na trzích a silný frank. Banka kvůli poklesu zisku bude snižovat náklady a varovala, že nesplní cíl ziskovosti stanovený v roce 2009.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zisk až 1,23 miliardy franků. Hlavní podíl na poklesu měla nižší aktivita klientů. Banka plánuje v příštích dvou až třech letech snížit náklady o 1,5 až dvě miliardy franků.

Zisk před zdaněním v investiční bance klesl na 376 milionů švýcarských franků z loňských 1,314 miliardy. Příjmy byly nižší u všech aktivit. Příliv nových peněz od klientů v divizi správy majetku se zpomalil na 5,6 miliardy franků proti 7,5 miliardám očekávaným analytiky, napsaly agentury AP a Reuters.

Banka varovala, že se jí nepodaří splnit cíl ziskovosti, který počítal v roce 2014 se ziskem před zdaněním 15 miliard CHF. Podmínky na trhu mají být obtížné i v dalších měsících, dodal finanční ředitel Tom Naratil. Banka proto v dohledné době nevyplatí dividendu.

UBS se zatím přesněji nevyjádřila k plánovaným úsporným opatřením, jejichž součástí by mohlo být i propouštění. Naratil pouze uvedl, že škrty se dotknou všech divizí, současně však chce banka i nadále investovat do růstových oblastí. K možnému propouštění zatím pouze řekl, že se nedotkne poradců klientů v divizi správy majetku pro bohaté klienty.

Média již dříve uvedla, že banka plánuje propustit pět tisíc ze současných 65 tisíc zaměstnanců. Banka nejprve v době krize, kdy ji kvůli masivním ztrátám z toxického majetku musel v roce 2008 zachraňovat stát, snížila počet zaměstnanců na 64 tisíc ze 78 tisíc. Loni však začala zaměstnance opět najímat.