Znepokojení v Evropské centrální bance. Posilování eura může ovlivnit program nákupu dluhopisů

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka Zdroj: Kiefer., Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Evropská centrální banka
Evropská centrální banka
Evropská centrální banka
4
Fotogalerie

Čím dál víc představitelů Evropské centrální banky je znepokojeno rychlým posilováním eura vůči dolaru. Podle zdrojů se tak zvyšuje pravděpodobnost, že banka bude omezovat nákupy dluhopisů pouze pomalým tempem.

Na červencovém zasedání ECB zopakovala, že nákupy "by měly pokračovat do konce prosince 2017 nebo podle potřeby i delší dobu". Někteří politici, zejména ze slabších ekonomik eurozóny, usilují o to, aby ECB s ukončováním nákupů příliš nepospíchala. Obávají se totiž, že silné euro by mohlo poškodit hospodářský růst.

Německo a severské státy jsou nicméně na omezování stimulačních opatření ECB díky solidnímu hospodářskému růstu připraveny. Debata kolem měnové politiky ECB tak podle agentury Reuters demonstruje přetrvávající rozdíly v ekonomikách jednotlivých členů eurozóny.

ECB se nyní snaží hospodářský růst a inflaci v eurozóně podporovat nákupy dluhopisů v objemu 60 miliard eur (téměř 1,6 bilionu korun) měsíčně.

Podle zdrojů jsou jednání o dalším osudu těchto nákupů teprve na počátku, takže není pravděpodobné, že by ECB učinila nějaké konkrétní rozhodnutí již na svém příštím zasedání, které se uskuteční příští čtvrtek.