Zranitelnost italských bank roste

Itálie, euro

Itálie, euro Zdroj: profimedia.cz

Itálii podle agentury Standard & Poor's hrozí hlubší a delší recese, než původně analytici očekávali. Agentura proto snížila své hodnocení italských bank.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti 15 italských finančních institucí. Odůvodnila to zvýšenými úvěrovými riziky Itálie a jejího bankovního systému. Podobný krok udělala S&P už v únoru, zatímco konkurenční agentura Moody's snížila minulý měsíc ratingy 13 italských bank.

Italské banky se potýkají s problémy, protože Itálie se na počátku tohoto roku vrátila do recese a úsporná opatření vlády a další reformy snižují poptávku a mají dopad na ekonomiku. Banky tak mají problémy s nárůstem objemu špatných úvěrů, trpí omezeným přístup k refinancování a slabými zisky.

„Vzhledem k tomu, že Itálie stojí před potenciální hlubší a delší recesí, než jsme původně předpokládali, domníváme se, že zranitelnost italských bank úvěrovými riziky v ekonomice narůstá,“ uvedla S&P. Agentura hodnotila celkem 32 italských finančních institucí.