Americký veterán za korunu. Galerie nabízí investice do sběratelských předmětů

Nash Healey Roadster

Nash Healey Roadster Zdroj: Portu Gallery

Investiční galerie Portu Gallery začala nabízet svým klientům možnost investovat do sběratelských předmětů. Nyní konkrétně do automobilu Nash Healey Roadster. Zájemce si může koupit cenný papír na část vozu už od hodnoty jedné koruny.

Veterána z roku 1952 se dochovalo jen asi 50 z původního počtu 500 kusů. Současná cena vozu se na aukcích pohybuje kolem 100 tisíc dolarů.

Jak tento způsob investování vlastně funguje? Vkladatel se stane vlastníkem investičního certifikátu, jehož hodnota se odvíjí od ceny vybraného aktiva. Pokud následně přijde atraktivní a závazná nabídka na odkup od třetí strany, rozhodují o prodeji online hlasováním samotní investoři.

Smyslem originální investice je zhodnocení a svezení se na vlně obecného růstu cen automobilových veteránů. Další atraktivní předměty, u nichž se čeká časem zhodnocení, mají v nabídce Portu Gallery přibývat. Do budoucna chce investiční galerie rozšířit své portfolio například o alkohol, obrazy či známky.

Služba vznikla pod značkou známé investiční skupiny WOOD & Company. „Předtím, než nějaký produkt představíme, potřebujeme znalce, kteří dokážou odhadnout možný růstový potenciál,“ řekl provozní ředitel Portu Galllery Martin Jaroš. Dalším předmětem, do nějž bude možné investovat a který nyní speciální komise posuzuje, jsou housle ze 17. století.

 „Jde o zajímavý způsob diverzifikace k obvyklým investicím typu akcií a dluhopisů. Tento trh alternativních investic má výhodu v tom, že aktiv na něm jednoduše nepřibývá. Investoři navíc obvykle spojují příjemné s užitečným,“ uvedl už dříve na investiční konferenci deníku E15 Pavel Borovička, projektový manažer společnosti BH Securities, která v Česku spoluprovozuje investiční fond Engine Classic Cars orientovaný na takzvané youngtimery, tedy auta vyrobená po roce 1950.

Tento typ vlastnictví sběratelských vozů a i dalších podobných předmětů má ale zpravidla limit, který příjemnost, o níž Borovička mluví, trochu limituje. Ani u veteránů, houslí nebo exkluzivního alkoholu se nepočítá s tím, že majitel v autě bude jezdit, na housle hrát nebo, že lahev vypije.