Auto, které se inspirovalo stíhačkou. Podívejte se na Oldsmobile Golden Rocket

Oldsmobile Golden Rocket

Oldsmobile Golden Rocket Zdroj: AutoRevue.cz

Oldsmobile Golden Rocket
Oldsmobile Golden Rocket
Oldsmobile Golden Rocket
Oldsmobile Golden Rocket
Oldsmobile Golden Rocket
15
Fotogalerie

Koncept, který předběhl svou dobu? Koncept vozu Oldsmobile Golden Rocket pochází z roku 1956, na mnoho lidí přesto působí až futuristicky. Připomeňte si jej prostřednictvím fotogalerie.

Oldsmobile Golden Rocket je dvoumístné koncepční kupé, které je známé i díky karoserii vyrobené ze sklolaminátu. I dnes lze obdivovat jeho nadčasový design. Inspirací byl stíhací letoun z padesátých let, a dokonce i kosmická loď.

Inspirace je celkem zjevná hlavně v zadní části. Zde jsou blatníky tvarované tak, aby napodobovaly rakety. Pohled přitáhne také zadní sklo, které je rozdělené na dvě části jako u Chevroletu Corvette Stingray (C2) ze šedesátých let.

Ani střecha není úplně běžná. Je vyrobena ze dvou částí, které se dají otevírat nahoru. Inženýři mysleli také na pohodlné nastupování a vystupování, a sice řešením, které snad nemá v sériové produkci obdoby. Když pasažéři otevřeli dveře, sedadla se automaticky otáčela směrem ven a zvedala o téměř osm centimetrů.

Golden Rocket má také teleskopický volant, který byl v 50. letech novinkou. Osa řízení není přímo ve středu dvouramenného volant a rychloměr je umístěn přesně uprostřed. Sedadla jsou čalouněná modrou a zlatou kůží, ovládací prvky mají připomínat páky kokpitu letadel.

O pohon konceptu se staral osmiválec Rocket OHV o objemu 5,3 litru kombinovaný s automatem Hydra-Matic. Ten dokázal vyvinout velkorysý výkon 275 koní (205 kW). A to hlavně s ohledem na velice lehkou konstrukci automobilu. Díky využití sklolaminátu totiž netradiční kupé vážilo pouze 1134 kilogramů.


Více ze světa automobilů čtěte na Autorevue.cz >>>