Prohibice hazardu v Praze nefunguje, město prohrává v boji s byznysem

Zdroj: Profimedia

Jen na papíře zůstává takzvaně nulová tolerance hazardu v Praze. Ačkoliv se šest městských částí rozhodlo zcela vymýtit hazard, provozovatelé desítek heren dál legálně kasírují hráče. Jejich měsíční tržby přitom dosahují řádu stovek tisíc korun. Řada z nich masivně investuje do elitních právníků ve snaze oddálit svůj zánik.

Týká se to městských částí 2, 4, 5, 6 a 7, kde v dubnu podle údajů ministerstva financí dál přežívalo 28 heren. V Praze 2 a 6 přitom radní odsouhlasili nulovou toleranci už v letech 2012 a 2013. Z šesti městských částí se podařilo herny zcela vymýtit pouze Praze 12, která ovšem měla nejméně heren ze všech městských částí s nulovou tolerancí.

Pakliže se herna rozhodne odvolat k ministerstvu financí, případ doputuje na stůl třináctičlenné rozkladové komise. Ta je zahlcena až tisíci případy. Loni z nich stihla projednat 695, a letos do května 132. Její rozklady se však zdaleka netýkají jen hazardu. Počet legálních heren a kasinPočet legálních heren a kasin|E15

„Ministerstvo za vlády Andreje Babiše a ministryně Aleny Schillerové selhává v rozpohybování komise a brání tím městům v úplném zákazu hazardu,“ uvedl Ondřej Mirovský (Zelení), předseda legislativního výboru hlavního města. Pokud se situace nezmění, podá na rezort žalobu pro nečinnost.

„Je nepochopitelné, že rozhodnutí o rozkladu, které má být vydáno bezodkladně, leží na komisi rok nebo ještě déle,“ doplnil Martin Svoboda, předseda spolku Občané proti hazardu. Legální herny podle něho fungují navzdory nulové toleranci hazardu také v Brně, Českých Budějovicích a Kladně.

Ministerstvo však kritiku odmítá. „Příčinou délky řízení je extrémní úsilí a prostředky vkládané provozovateli hazardu do využití všech zákonných možností, jak oddálit konečné rozhodnutí komise,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Filip Běhal.

„Provozovatelé například často mění zmocněnce pro přijímání pošty, což řízení prodlužuje. Jedna společnost se sídlem v Česku ustavila zmocněnce s adresou pro zasílání v Černé Hoře,“ doplnil s tím, že rezort nemá možnost řízení urychlit, aniž by porušil správní řád.

„Velké skupiny mají finance na drahé právníky, oslovoval mne například zástupce Merkur Casino až z Bruselu. Snažil se lobbovat za zachování jejich role na trhu,“ dodal Mirovský.

Herny kromě legislativního boje za přežití čelí i hlubokému propadu tržeb. Od prvního ledna totiž musejí hráče registrovat, což masivně snížilo návštěvnost provozoven. „Tržby spadly až o 75 procent,“ uvedl Andrej Čírtek, mluvčí Unie herního průmyslu. Podle něj se velká část hráčů přemístila do ilegálních heren, kde se nemusejí registrovat a kde neplatí žádná omezení.

„Jedna černá herna má potenciál stáhnout poptávku několika legálních heren a její ziskovost je vzhledem k neplacení daní, kamerových systémů nebo datových úložišť obrovská. Investice se mafiánovi vrátí za týden, zásah celníků přijde zpravidla za pár měsíců. To je i případ Prahy. Černou hernu se v nových podmínkách vyplatí otevřít i tam, kde je legální nabídka,“ uzavírá Čírtek.