Bez státní podpory by prodeje hybridů a elektromobilů v Číně stagnovaly, varují výrobci

Čína prodlouží daňové zvýhodnění prodeje takzvaných nových energetických vozů (NEV) do konce roku 2020. O deset procent nižší prodejní daně, které Číně pomohly stát se největším světovým trhem "čistých automobilů", měly původně platit do konce letošního roku.

Čínské ministerstvo financí dnes oznámilo, že do 31. prosince 2020 bude prodlouženo daňové zvýhodnění pro automobily s elektrickým a hybridními (benzin/elektro) motory anebo s palivovými články. Na pokračování této praxe mají zájem i zahraniční výrobci osobních vozů, kteří na Čínu v tomto směru apelovali. Poptávka bez státní podpory by podle nich nebyla s to zvýšit prodeje automobilů NEV tak, jak Peking požaduje.

V automobilkách, které v Číně vyrábějí osobní vozy, se od roku 2019 mají auta na elektrický nebo hybridní pohon podílet na ročních tržbách deseti procenty, od roku 2020 se má kvóta zvýšit na 12 procent.

Růst čínského automobilového trhu, který je světovou jedničkou, se letos podstatně zpomalil, Za prvních 11 měsíců roku prodej vzrostl o 3,6 procenta na 25,8 milionu vozů a svaz výrobců automobilů CAAM snížil svou prognózu letošního růstu z pěti na čtyři procenta.

Vozům NEV se nicméně dařilo, jejich prodeje od ledna do listopadu stouply o 51,4 procenta a Čína tak zřejmě splní plán prodat letos 700 tisíc aut této kategorie, píše agentura Reuters.