Budoucnost asijských automobilů? Největší indická automobilka přivezla do Ženevy robustní SUV

Tata H5X

Tata H5X Zdroj: Auto.cz

Tata 45X
Tata E-Vision
Tata E-Vision
Tata E-Vision
5
Fotogalerie

Zatímco ještě v polovině loňského roku vše nasvědčovalo tomu, že mladoboleslavská Škoda Auto bude vytvářet spolu s největší indickou automobilkou Tata Motors malý dostupný vůz pro indický trh, z dohody sešlo a na mezinárodním autosalonu v Ženevě vystavují oba výrobci odlišné koncepty. 

Indové do Švýcarska přivezli tři koncepty připravovaných vozů: hatchback s označením 45X, elektrický sedan a současnou povinnost všech automobilek, tedy moderně provedený vlastní model SUV. To od Tata Motors nese označení H5X.

Právě důraz na rozvoj robustních SUV klade většina automobilek. Pokud představuje prezentovaný model Tata Motors budoucnost indické automobilové dopravy, lze čekat posun k prostornějšímu a digitálně inovovanému interiéru. Velké obrazovky nemá k dispozici pouze řidič, ale i cestující v zadních sedačkách nebo mezi sedadly.

„Důvod štědrosti je prostý. V Indii takové vozy kupují hlavně zákazníci s řidičem, kteří chtějí být vzadu rozmazlováni,“ uvádí v reportáži z Ženevy Stanislav Kolman, redaktor portálu Auto.cz.

„Překvapilo mě, že vize indické automobilové budoucnosti se příliš neliší od konceptů, které sem přiváží evropské značky. Tata Motors přiznává, že aktuálně cílí hlavně na domácí Indii. Čeká na zpětnou vazbu ženevských návštěvníků a dodává, že expanzi na další automobilové trhy se nebrání,“ dodává Kolman.

O stánku Škody Auto jsme již informovali, český zástupce přivezl tři vozy, vlajkovou lodí je model Vision X (SUV). Vedle něj vzala automobilka do Švýcarska i přepracovanou verzi fabie, která je představena ve světové premiéře. Třetím vozem Škody je luxusní verze Kodiaqu pojmenovaná Laurin & Klement.

Nejprestižnější evropskou auto-show čeká závěrečný týden, výstava skončí v neděli. Přes devět stovek automobilů nejrůznějšího typu i vzhledu sem dovezlo 180 vystavovatelů. Očekává se, že si je přijde prohlédnout zhruba 700 tisíc návštěvníků, kteří platí za základní vstupné 350 korun.


Nejpodrobnější informace o ženevském autosalonu najdete na serveru auto.cz >>>