Elektrický koncept Saab EV-1 zaujal solárními články, zahrál si i v Návratu do budoucnosti

Saab EV-1

Saab EV-1 Zdroj: auto.cz

Saab EV-1
Saab EV-1
Saab EV-1
Saab EV-1
Saab EV-1
18
Fotogalerie

V roce 1985 přišel Saab se zajímavým konceptem nazvaným Saab 900 Turbo EV-1. Ten zaujal mimojiné i solárními panely na střeše. 

Švédská značka Saab sice nefunguje již od roku 2012, přesto má dodnes po celém světě množství fanoušků, kteří při ohledu na její někdejší díla zamáčknou slzu. Mnohá její auta byla opravdu inovativní a technicky zajímavá, což platí i pro koncept Saab 900 Turbo EV-1 z roku 1985. Pojďme si ho připomenout.

Saab 900 Turbo EV-1 vznikl jako ukázka schopností firmy, jeho autoři nebyli při jeho tvorbě nijak limitováni, co se týče výběru materiálů nebo technických řešení. A konstruktéři se opravdu nenechali svázat nějakými pravidly a opravdu se předvedli.

Futuristicky tvarovaný automobil navržený tehdejším šéfdesignérem Saabu Björnem Envallem tak místo konvenčních nárazníků využil bohatě členěných plastových dílů, vyztužených nikoliv tehdy obvyklými skelnými vlákny, ale vlákny aramidovými (kevlar). To bylo výhodné nejen kvůli jejich nízké hmotnosti, ale také kvůli jejich pružnosti, díky níž se i po lehké deformaci bez poškození vnitřních struktur vracely do původního stavu.

Střecha zase byla plně prosklená, což narušoval pouze ochranný rám ve stylu aut typu targa. Efektní řešení však logicky působilo jako skleník, což konstruktéři řešili silnou klimatizací. To jim ale nestačilo, auto navíc dostalo solární články, které napájely zvláštní ventilátor v zadní části interiéru, odsávající horký vzduch zevnitř ven.

Podívejte se na oficiální promo k automobilu


Celý článek najdete na webu auto.cz >>>