Flotila osobních aut – od smokingu po montérky

Nová položka francouzského pojetí manažerských vozidel – Citroen DS 5LS R

Nová položka francouzského pojetí manažerských vozidel – Citroen DS 5LS R Zdroj: Citroen

Není možná všeobecně známo, že většinu vozidel prodaných v Česku si pořizují společnosti jako služební vozidla, těch soukromých je podstatně méně. Jejich typová struktura je proto nekonečně pestrá. Figurují zde Rolls-Royce i Smart.

Významně rostoucím trendem posledních pěti šesti let je reálný respekt k ekologickým hodnotám, a to dokonce i do světa reprezentačních luxusních vozidel. Takže i do flotil vystupují vozidla hybridní nebo poháněná motory spalujícími CNG.

VW Golf nestárne

Příkladně decentní elegance upevňuje popularitu VW Golf Sportsvan. Čtyřicet let patří VW Golf mezi nejpopulárnější vozidla celého světa a to i proto, že je neustále inovován.

Nyní výrobce představil mimořádně prakticky Golf Sportsvan s čtyřmi zážehovými a dvěma vznětovými motory Euro 6 a rozpětím výkonu 63–110 kW, převodovkou s přímým řazením nebo dvouspojkovou samočinnou DSG. Průměrné spotřeby paliva činí 3,9 až 5,5 l/100 km.

Příkladně decentní elegance upevňuje popularitu VW Golf SportsvanPříkladně decentní elegance upevňuje popularitu VW Golf Sportsvan | VWPříkladně decentní elegance upevňuje popularitu VW Golf Sportsvan

Základní verze Comfortline 1.2 TSI 63 kW stojí 433 900 korun. Bohatá sériová výbava zahrnuje mimo jiné sedm airbagů, soustava Start & Stop, elektronicky řízeným závěrem diferenciálu XDS, samočinnou klimatizaci, radiopřijímač s dotykovým displejem a přehrávačem CD/MP3, palubní počítač Medium, tempomat, kola z lehké slitiny, výškově nastavitelná komfortní sedadla vpředu, kůží obšitý volant, kůží obšitou hlavici řadicí páky a kůží obšité madlo parkovací brzdy, loketní opěrku a střešní nosiče. Zadní sedadla jsou podélně posuvná o 180 mm, zavazadlový prostor má v pětimístném uspořádání objem 0,50–0,56 m3 podle polohy zadních sedadel, po jejich sklopení až 1,52 m3.

Škoda stále nejpopulárnější

Společnosti podnikající v Česku dávají ve svých vozových flotilách jednoznačně přednost značce Škoda. To dokazuje i nejnovější triumf značky hned ve dvou renomovaných fleetových anketách.

V anketě Flotila roku obsadily vozy značky Škoda dvě první a čtyři druhá místa. Dvě vítězství a jedno druhé místo získala značka v anketě ALD Automotive Fleet Awards 2013. V anketě ALD Automotive Fleet Awards 2013 triumfovaly nová Octavia Combi a Superb Combi.

Nejlepším reprezentantem našeho průmyslu zůstává i nadále Škoda SuperbNejlepším reprezentantem našeho průmyslu zůstává i nadále Škoda Superb | Skoda AutoNejlepším reprezentantem našeho průmyslu zůstává i nadále Škoda Superb

První z nich v kategorii Benefit, zahrnující referentská vozidla, modernizovaný Superb Combi v Benefit Plus, kategorii manažerských. Nutno však zmínit druhé místo pro městský typ Citigo v kategorii Mini. Vozidla hodnotí stočlenná porota zástupců středního až vrcholového managementu českých společností. Porota měla možnost se v rámci testovacích dnů se všemi 64 nominovanými automobily podrobně seznámit a získat tak relevantní podklady pro své hodnocení.

V anketě Flotila roku dosáhla automobilka dvou double. S nejvyšším počtem bodů mezi všemi hodnocenými zvítězila Fabia v kategorii referentských před řadou Rapid. Nová Octavia byla oceněna jako nejlepší manažerský typ, když zvítězila i nad Superbem. Další druhá místa získali Yeti mezi SUV a Roomster v kategorii MPV.

Jednobuněčné zdrobněliny

Již v roce 2010 se zrodila možná trochu překvapivá dohoda o spolupráci na vývoji nejmenších vozidel koncernů Daimler a Renault. Nové Twingo a nejmladší Smart se potom rodily společně na jednom rýsovacím prkně.

Návratem ke koncepci s motorem v zádi se uvolnily možnosti konstrukce přední nápravy. S ní pak přišlo značné zlepšení poloměru otáčení. Nové Twingo vyniká v manévrování po městě a při parkování vystačí s několika otočeními volantem. Výrazná záď a sklon zadního okna připomínají slavný model R5 Turbo, který zdobil svou dobu. Přední část přebírá prvky nové identity značky Renault s markantním znakem na černém podkladu.

Miniaturní Renault Twingo s genetickou vazbou na osvědčený SmartMiniaturní Renault Twingo s genetickou vazbou na osvědčený Smart | RenaultMiniaturní Renault Twingo s genetickou vazbou na osvědčený Smart

Nové Twingo s výraznou přídí a velkými světlomety se směrovými svítilnami a dvěma kruhovými světlomety LED pro denní osvětlení má technologie a prvky předchozí řady Twingo. Zadní svítilny jsou včleněny do prodloužení proskleného víka zavazadlového prostoru. Městské vozidlo získává na univerzálnosti, neboť poprvé nabízí i pětidveřovou karoserii.

Posouvání laťky

Koncern Daimler rozsáhle inovoval úspěšné Viano, typické vozidlo hotelových flotil, a současně přejmenoval na V-Klasse.

Řada s bohatým sortimentem modelů staví na start limitovaný typ Edition 1 s motorem o výkonu 140 kW a samočinnou převodovkou 7G-Tronic Plus, sportovním nastavením podvozku nebo podvozkem Agility Control se systémem selektivního tlumení, devatenáctipalcovými paprskovými koly z lehké slitiny, probarveným zadním zasklením, čalouněním sedadel kůží Nappa Maron, horní částí přístrojové desky potažené umělou kůží s ozdobným stehováním, zdobnými prvky se vzhledem ebenového dřeva v tmavě antracitovém odstínu.

Pod jménem V-Klasse povýšil Mercedes-Benz někdejší Viano o třídu výšePod jménem V-Klasse povýšil Mercedes-Benz někdejší Viano o třídu výše | MercedesPod jménem V-Klasse povýšil Mercedes-Benz někdejší Viano o třídu výše

Nechybí větrání sedadel řidiče a spolujezdce, samočinná klimatizace, audio Burmester Surround Sound System, elektrické ovládání posuvných dveří, parkovací soustava s kamerou v rozsahu 360°, prevence nehod Collision Prevention Assist, sledování pohybu v jízdním pruhu a slepého úhlu zpětného zrcátka a systém Pre-Safe.

Garance nesmrtelnosti

Na českém trhu má Kia velmi pevné postavení především zásluhou popularity mezi flotilovými zákazníky. Ti totiž hodnotí vozidla mnohem podrobněji než ti, kdo si automobil pořizují pro vlastní potřebu.

Klíčovou hodnotou dlouhodobě špičkové pozice značky na flotilovém trhu je především velmi vysoká úroveň kvality výroby v moderní automobilce u Žiliny. Její zásluhou může Kia poskytovat unikátní sedmiletou záruku (dokonce však dvanáct let na odolnost karoserie proti prorezavění), která se však opírá také o pečlivě promyšlenou konstrukci vozidel a širokou nabídku modelů.

Také Kia cee´d SW slouží více ve služebním režimu než v soukromémTaké Kia cee´d SW slouží více ve služebním režimu než v soukromém | KiaTaké Kia cee´d SW slouží více ve služebním režimu než v soukromém

V nejpopulárnější řade Cee´d SW je například k dispozici sedm čtyřválcových motorů (tři zážehové a čtyři vznětové) o zdvihovém objemu 1400 nebo 1600 cm3 ve výkonovém rozpětí 66 až 99 kW, šestistupňové převodovky s přímým řazením nebo samočinné (včetně velmi progresivní dvouspojkové), užitečné hmotnosti 372 až 512 kg, se systémem Start & Stop, ale i všemi obvyklými elektronickými systémy.

Nejlepším kabrioletem je Porsche

Dynamický Porsche Boxster S již ve třetí generaci zvítězil v kategorii Kabriolety ankety Best Cars roku 2014. Je to mimochodem již třetí vítězství tohoto krásného dravce s klasickou koncepcí.

Porsche Boxster S v kategorii kabriolety je neporazitelnýPorsche Boxster S v kategorii kabriolety je neporazitelný | PorschePorsche Boxster S v kategorii kabriolety je neporazitelný

Zdobí jej motor v tradiční konfiguraci vidlicového šestiválce s protiběžnými písty (V 180°) uložený podélně před zadní nápravou, který ze zdvihového objemu 3436 cm3 (vrtání a zdvih 97 x 77,5 mm) poskytuje největší výkon 232 kW/6700 min-1 a točivý moment 360 Nm/4500-5800 min-1. Pohání kola zadní nápravy s využitím progresivní sedmistupňové dvouspojkové samočinné převodovky PDK. Zajímavou hodnotou je spotřeba paliva okolo 8,0 l/100 km, ale také prodejní cena řádově na 1,3 milionu Kč.

Koncentrát důstojnosti

Již těsně po první světové válce se Rolls-Royce stal ikonou, symbolem luxusu, kvality, dopravního prostředku králů i zbohatlíků. Tento image si konzervativně nadčasový a překrásně elegantní a naprosto vrcholně vybavený sedan (výrobce jej nabízí i jako limuzínu, tedy s odděleným prostorem řidiče) zachoval dodnes. Beze zbytku.

Poslední generace působí relativně kompaktně, byť technická fakta hovoří o něčem jiném – vnější rozměry 5399x1948x1550 mm, rozvor náprav 3295 mm, provozní hmotnost 2360 kg, zavazadlový prostor 0,49 m3, poloměr otáčení 6700 mm.

Kultovní Rolls-Royce Ghost drží svůj image stále na absolutní špičceKultovní Rolls-Royce Ghost drží svůj image stále na absolutní špičce | Rolls-RoyceKultovní Rolls-Royce Ghost drží svůj image stále na absolutní špičce

Pozoruhodné je hnací ústrojí v čele s vidlicovým, dvěma turbodmychadly přeplňovaným dvanáctiválcem DOHC s přímým vstřikováním paliva o zdvihovém objemu 6600 cm3 a výkonu 420 kW/5250 min-1 a točivým momentem 780 Nm/1500 min-1. Poskytuje těžkému křižníku neuvěřitelné zrychlení z 0 na 100 km/h za 4,9 s a největší rychlost zkresluje elektronické omezení na 250 km/h, kombinovaná spotřeba paliva činí však jen 14,0 l/100 km.

To vše ale zůstává ve stínu úrovně interiéru vybaveného vším, co je dnes k dispozici v tomto světě. A na úrovni skutečně nejvyšší. Královské.

Bezpečnost téměř absolutní

Délkou 5270 mm a rozvorem 3120 mm je Audi A8 L Security reprezentačním sedanem se vzhledem standardní verze. Základem je karoserie s prostorovým rámem Audi Space Frame stavěná v Neckarsulmu z lehké slitiny o 40 procent lehčí než z ocelového plechu.

Pancéřování a bezpečnostní prvky Audi A8 L Security nijak nedemonstrujePancéřování a bezpečnostní prvky Audi A8 L Security nijak nedemonstruje | AudiPancéřování a bezpečnostní prvky Audi A8 L Security nijak nedemonstruje

Důležitým prvkem je možnost nouzového opuštění vozidla – pokud řidič nebo cestující na zadním sedadle stiskne spínač a zatáhne za vnitřní kliku, oddělí pyrotechnika dveře od karoserie a ty lze vytlačit ven. Hasicí okruh je aktivován tlačítkem nebo senzorem žáru, jeho médium trysky směřují do podběhů, na podlahu, nádrž paliva a do prostoru motoru. Nouzová dodávka vzduchu čerpá z tlakových nádob uložených v chráněné zóně. Ten proudí dostatečně dlouho k projetí nebezpečné zóny, vytváří přetlak a brání vnikání plynu zvnějšku.

Bezpečnostní spuštění motoru se aktivuje dálkovým ovládáním, nechybí selektivní odemykání dveří, odvod kouře z interiéru, signalizační LED svítilny pro jízdu v koloně, držák standarty, zábleskové svítilny, siréna, samočinný záznamník dat o provozu (nehodě), zadní kamera, vyhřívané čelní sklo, částečně vyhřívaná skla dveří. Vzadu jsou dvě elektricky široce nastavitelná samostatná křesla. Přední sedadla, rovněž mnohostranně nastavitelná, nabízejí na přání masážní a ventilační funkce. Zvolit lze relaxační sedadlo, v širokém rozsahu nastavitelné a umístěné vpravo vzadu s elektricky pohyblivou opěrkou pro nohy, odvětráváním a masážní funkcí. Mezi klenoty výbavy patří potahová kůže Unikat.

Vyjíždí z Pekingu

Protože nejdražší zboží se dnes nejlépe prodává v Číně a v Rusku, nepřekvapí, že Citroën zvolil pro první představení vybroušeného konceptu s typovým označením DS 5LS R právě Peking.

V sériové produkci jsou zážehové motory zastoupeny přeplňovanými čtyřválci s přímým vstřikováním paliva 1.6 THP 155 AT a 1.6 THP 200. Motor 1.6 e-HDi 110 BMP6 Airdream s mikrohybridní technologií kombinuje motor HDi se systémem Stop & Start druhé generace. Vznětové motory 2.0 HDi 160 a 2.0 HDi 160 AT vynikají skvělým výkonem při zachováni střídmosti ve spotřebě paliva. Novy agregát Hybrid4 poskytuje 147 kW v součtu potenciálu spalovacího a elektrického ústrojí, pohon všech kol a velmi nízkou úroveň emisí CO2 s kilometrovou hodnotou jen 99 g.

Nová položka francouzského pojetí manažerských vozidel – Citroen DS 5LS RNová položka francouzského pojetí manažerských vozidel – Citroen DS 5LS R | CitroenNová položka francouzského pojetí manažerských vozidel – Citroen DS 5LS R

V Pekingu však vystupuje skutečný dravec, když pod kapotou skrývá závodní technologii – proto zjevně písmeno R (Racing) v typovém označení. Přeplňovaný zážehový agregát o objemu jen 1600 cm3, ale o výkonu 220 kW! Se světem závodění má dravý DS společné mimo jiné i rozsáhlé využití extrémních materiálů – lehkých slitin, uhlíkatého laminátu, vysokopevnostních ocelí, ale nakonec i dvacetipalcových kol.

Snadná správa flotil
Telefonní operátor T-Mobile se zařadil mezi společnosti poskytující provozovatelům flotil vozidel významnou službu využívající sítě GPS. Umožňuje sledovat na webovém portálu polohu všech vozidel v reálném čase, jejich rychlost, zaznamenávat a vykazovat všechny jízdy v delším časovém období. Eliminuje papírovou administrativu i archivaci dokladů, zásadně usnadňuje veškeré související účetnictví a vykazování provozu. Vhodná je navíc jak pro společnosti skutečně malé, s několika málo vozidly, až po velké dopravce s až nepřehlednými flotilami stovek osobních či užitkových vozidel. Není však třeba investic do hardwaru či softwaru. Kromě grafického zobrazení pozic vozidel na interaktivní mapě nabízí vyhledání optimální trasy, elektronickou knihu jízd podle vozidel a řidičů, cestovní příkazy, analýzu spotřeby pohonných hmot či hlášení podezřelých stavů. Umožňuje lokalizaci s odchylkou několika procent. Dotázat se na aktuální polohu vozidla lze i prostřednictvím SMS. GPS jednotka se SIM kartou a tarifem T-Mobile Autopark je umístěna pod přístrojovou deskou vozidla. Lze k ní připojit například identifikaci řidiče, přepínač služební a soukromé jízdy atd. Portál zobrazující informace o flotile může být velmi snadno navázán na interní systém uživatele a data přímo vkládat do vlastní soustavy společnosti.